woensdag 11 december 2024
spot_img

Van hitteplan tot noodweer in 24 uur

De zomer in Nederland is er één vol uitdagingen. De ene dag weet je niet waar je nog verkoeling kan vinden, de andere dag waait je camping-interieur weg of loopt je huis vol water. Dat het klimaat verandert horen we vaak. Maar hoe gaan we er mee om?

Nederlanders staan er om bekend altijd iets te klagen te hebben. Zo is het te droog en vervolgens weer te nat, eerst te warm en nu weer te koud. Kunnen we zelf iets doen?


Het asfalt wordt natgehouden om schade te voorkomen. Foto: KD

Ander ritme
In landen waar men de hitte meer gewoon is, wordt een ander (werk)ritme geleefd. Het werk gebeurt in de vroege ochtenduren en laat op de middag/avond. Op het warmste moment van de dag houdt men siësta. De huizen zijn ook anders gebouwd. Dikke muren houden de warmte buiten en men kiest voor kleine ramen. De leefruimte buiten, in de schaduw wordt optimaal gebruikt. Tijd om ook in Nederland een siësta in te voeren?

Water in overvloed
Horen we de afgelopen weken steeds op het nieuws over water tekorten in de bodem? Het volgende moment stroomt de regenton over, staan straten blank en in de ergste gevallen moet zelfs de brandweer komen om huizen leeg te pompen. Soms al na één flinke plensbui! Schade voor particulieren én bedrijven, want tegen binnen komend water is op dat moment weinig te beginnen. Moeten we allemaal op een terp gaan wonen?

Wateroverlast op de Industrieweg. Archieffoto de Andijker

Mooie oplossingen
Oplossingen kosten tijd en geld en creativiteit. Zo wordt aangeraden minder straatwerk in de tuin te nemen en meer grond vrij te laten zodat regenwater de grond in kan lopen in plaats van naar het riool. Platte daken kunnen bekleed met speciale planten, dat vangt water op, houdt CO2 vast, houdt het huis koel in de zomer en de warmte juist binnen in de winter. In nieuwbouwwijken wordt een heel slotenplan aangelegd, als waterbuffer. Maar in reeds bestaande wijken is dé oplossing vaak een hele onderneming en vooral kostbaar. Maar elke keer natte voeten, willen we dat?

Uw plan
Bent u bezig in de tuin en houdt u rekening met de stortbuien en het veranderende weer? Heeft u een creatieve oplossing om de zomerse hitte te slim af te zijn, die u wel wilt delen met anderen?

Stuur een kort mailtje aan info@andijker.nl en wie weet lezen we uw tips straks terug in de Andijker.

Ook voor mooie natuurfoto’s waarop het extreme weer is vastgelegd kunt u dit emailadres gebruiken.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen