Door films als ‘The Holiday’ en ‘Tara Road’ heeft woningruil een romantische reputatie gekregen. Het ruilen van huizen is echter realistischer dan de meeste mensen denken!
Behalve bij vakantiewoningen of huurhuizen komt woningruil bij koopwoningen ook regelmatig voor. Het werkt eenvoudig: jij koopt het huis van een ander, en die ander koopt jouw huis van jou. De koopprijs voor ieder huis wordt niet betaald met geld, maar wordt voldaan door het overdragen van het andere huis. Meestal is één van de huizen meer waard dan het andere, het verschil wordt dan bijbetaald als ‘toegift’.
Soms komt een woningruil tot stand met behulp van een advertentie in een (lokale) krant. Het is bijzonder als dat lukt, want de wensen en voorkeuren van beide partijen moeten dan maar net bij elkaar passen. Ons zijn echter wel gevallen bekend waarin ruilers op deze manier met elkaar in contact zijn gekomen. Het moment van de sleuteloverdracht is dan natuurlijk extra feestelijk.
Wat vaker voorkomt, is dat ouders en kinderen een ruiling met elkaar afspreken. Dit gaat vaak tussen de grotere ‘volwassen’ woning van de ouders en de ‘starterswoning’ van de kinderen. Het kroost van de ouders is uitgevlogen zodat pa en moe minder ruimte nodig hebben, maar de kinderen hebben juist behoefte aan meer ruimte om hun eigen gezin te kunnen grootbrengen.
Zeker in de moeilijke woningmarkt van dit moment kan dit een mooie oplossing zijn. Van ruilen komt dus gelukkig niet altijd huilen!
mw. mr. M.N. (Marloes) Bakker
Kandidaat-notaris