vrijdag 21 juni 2024
spot_img

Vanavond lezing bij Orion

Op woensdag 6 maart a.s. geeft Hans van der Lande (ruimtevaart-deskundige) in Volkssterrenwacht Orion de lezing: De Maanreizen afgestoft!

In een boeiende presentatie met uniek beeldmateriaal neemt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande u mee naar de tijd van de Apollo maanlandingen. Het waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin die als eerste mensen in 1969 over de maan liepen tijdens de vlucht van Apollo 11. Het verhaal achter de eerste maanlanding zit vol rivaliteit, echte helden, tegenslag en doorzettingsvermogen.

Er zouden nog vijf Amerikaanse bemande maanlandingen volgen. Met de laatste maanreis van Apollo 17 kwam er in 1972 een einde aan de bemande vluchten naar de maan. Het was tevens het einde van een tijdperk. Een tijdperk waarin de ruimtevaart geschiedenis schreef. Het was spannend, avontuurlijk en leerzaam.
De maan bleek overigens niet geel en van kaas te zijn. De maan is grauw, grijs en stoffig! De oppervlakte wordt bedekt met een laag van zeker zo’n 15 cm maan regoliet, maanstof.

Nu 50 jaar na de eerste bemande maanlanding is er een hernieuwde belangstelling voor reizen naar de Maan. Zowel de Amerikanen, Russen, Chinezen en Europeanen willen terug naar de Maan. Ook zijn er plannen om toeristen naar de maan te sturen. Na het huidige tijdperk van de ruimtestations en beroeps astronauten in baantjes om de aarde wordt het tijd om de geschiedenis af te stoffen en we opnieuw kennismaken met de maan!
Over de spreker:
Hans van der Lande volgt de ruimtevaart al sinds hij op de zwartwit televisie van zijn grootouders, John Glenn gelanceerd zag worden met de Mercury 7. Na zijn onderwijs carrière kreeg hij de kans om zijn passie voor ruimtevaart en liefde voor het onderwijs te combineren bij het voormalige Zeis Planetarium in Amsterdam Z.O.

Na de verhuizing van het planetarium naar Artis werd hij Manager Public Relations & Education bij het bezoekerscentrum ESA-ESTEC in Noordwijk. Gedurende 24 jaar verzorgde hij daar vakantieprogramma’s, presentaties en tentoonstellingen en werkte samen met verschillende astronauten tijdens hun verblijf in ons land.

Zijn relatie met onze sterrenwacht gaat terug tot de tijd van de Space Day’s. Hij kan op boeiende en enthousiaste wijze onderwerpen over ruimtevaart en gerelateerde onderwerpen presenteren. Daarom is hij als ruimtevaartdeskundige een graag geziene gastspreker bij een zeer uiteenlopend publiek.

Lokatie van de lezing:
Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
Aanvang van deze lezing: 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur). Van te voren aanmelden via:  
info@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445.
Toegangsprijs voor leden €3,- p.p. en niet leden € 6,–.p.p
(dit is incl. een kopje koffie in de pauze). 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen