donderdag 18 april 2024
spot_img

Varkens vinden nieuwe stal met kerst!

U heeft het wellicht gelezen op de gemeente pagina of op de social media van kinderboerderij de Put. Het terrein De Put gaat tijdelijk dicht. Op het terrein bevinden zich een kinderboerderij en een speeltuin, die dus beiden de komende periode afgesloten zullen zijn voor bezoekers. Dit heeft een goede reden.

Kinderboerderij de Put bevindt zich op een oude vuilstort. Deze is veilig afgedekt. De gemeente Medemblik is verantwoordelijk voor het onderhoud van de afdeklaag op de voormalige vuilstort. De afdeklaag is inmiddels toe aan een groot onderhoud. De deklaag zal ruim worden aangevuld, zodat ook in de toekomst -veilig en prettig- een bezoek aan het terrein kan worden gedaan.
Voor het groot onderhoud zal het terrein in het eerste kwartaal van 2021 worden gesloten. De exacte sluitingsdatum is op dit moment nog niet bekend.

DJ komt uit de kar. Foto’s aangeleverd

Momenteel al gesloten
De kinderboerderij is nu reeds vanwege de geldende COVID-19 maatregelen gesloten voor bezoekers. “Maar we gaan weer open en zien u dan graag terug. Houdt de berichtgeving goed in de gaten.”
De geplande werkzaamheden duren enkele maanden. Tijdens die werkzaamheden kan het terrein niet gebruikt worden. Dat wil zeggen dat de kinderboerderij en speeltuin niet bezocht kunnen worden.

Ook ‘gewoon’ even een wandeling maken is tijdelijk niet mogelijk. Zowel de kinderboerderij als de speeltuin blijven in de huidige vorm en op de huidige locatie bestaan.

De gemeente laat weten dat er kleine aanpassingen aan de indeling van het terrein worden uitgevoerd. Voor dit groot onderhoud wordt het terrein in het hele eerste kwartaal van 2021 gesloten.

Ook JD is op het nieuwe adres aangekomen.

Tijdelijk onderdak
De bewoners van de kinderboerderij kunnen tijdens de werkzaamheden niet op de Put blijven. “Gelukkig was voor bijna alle dieren al een tijdelijk onderkomen gevonden. Alleen de varkens hadden nog geen logeeradres. En varkens stellen best wat eisen aan hun verblijf, die kun je niet zomaar in je achtertuin kwijt.” Dus werd er een oproep geplaatst op de Facebookpagina van de Put. Die werd gedeeld door de Andijker en langs die route kwam hij terecht bij ‘Oma Joke en opa Nico’. Inmiddels hebben de verzorgers en de gemeente de locatie bezocht en is de verhuizing uitgevoerd. Daags voor kerst vonden de twee varkens een nieuwe stal. “We weten zeker dat onze varkens hier een heerlijk tijd tegemoet gaan. Een soort all-inclusive dierenvakantie op de boerderij. Gezelschap van mensen en meerdere dieren om ze heen. Schitterend uitzicht over de weilanden.”

Wat wil een varken?
Varkens zijn hele sociale dieren. Ze herkennen hun soortgenoten en hebben ook een band met de andere dieren om ze heen. Ook herkennen ze hun verzorgers. Al is dat maar door het geluid van een rammelende voerbak!
Varkens houden er van om een nest te bouwen en lekker samen te chillen, warm en beschut. Ook gaan ze graag op pad en laten dan een flink spoor achter. Met hun neus naar de grond zoeken ze naar lekker luchtjes en eetbare dingen en duwen ze hele plakken gras omhoog. Varkens zijn dan ook geen dieren om op een mooi grasveldje te houden. Daar is binnen no-time niks meer van over.

Ook kleindochter Tessa op bezoek bij de varkens.

Het vervoer
Twee varkens – DJ en JD- uitleggen dat ze naar een gezellig resort gaan bleek wat lastig. Dus lieten de dieren zich niet zomaar in de veevervoer aanhanger stoppen. Ze voelden wel dat er iets aan de hand was, maar dat kon niet veel goeds betekenen. Gelukkig wisten de verzorgers hoe hiermee om te gaan en werd de deur van de kar vlot achter ze gesloten. Eenmaal op de nieuwe plek hadden de dieren niet meteen zin om uit de kar te komen. Je weet tenslotte niet waar je heen gebracht bent. Alles anders, dat is best spannend. Maar ook hier gold, dat een klein zetje in de goede richting genoeg bleek. Dezelfde avond nog ontvingen we al een foto waar de varkens zich heerlijk hadden genesteld voor een eerst nacht van hun ‘kerstvakantie’. “Kleindochter Daisy heeft al vriendschap met ze gesloten.”

Logeren
Gelukkig hebben ze op het logeeradres ervaring met varkens. “De stal en het terrein zijn er nog. Alleen hebben we nu geen varkens meer.
Dus tijdelijke logeés onderdak bieden was een mooie manier om elkaar te helpen. Wij houden van de reuring om ons heen.
Ze zullen aan aandacht niks te kort komen, met de vele kleinkinderen die ze komen bezoeken. En ze hoeven niks, ze mogen gewoon even een paar maanden vakantie houden op het platteland.

Dat komt vast goed. Misschien willen ze wel nooit meer weg!! We zullen af en toe wel een berichtje sturen als de boefjes een nieuw avontuur beleven,” beloven Nico en Joke Druif.

 

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen