zondag 26 mei 2024
spot_img

Vaste planten: een feest in je tuin

Lezing Har Stemkens voor Vrouwen van Nu Andijk West

Op woensdag 17 april organiseert Vrouwen van Nu Andijk West een lezing door Har Stemkens uit Andijk met als titel: “Vaste planten, een feest in je tuin” Har is 40 jaar bloemenveredelaar geweest bij Syngenta in Enkhuizen, waar hij eerst vooral eenjarige zomerbloeiers veredelde en daarna alle vaste planten die Syngenta in zijn pakket had. Hij heeft tweemaal de FleuroStar Award gewonnen, een soort Europese Oscar voor de bloemenveredeling en zelfs nog na zijn “pensioen” een Gold Medal van Fleuroselect voor een prachtige Helenium: HayDay Golden Bicolor. Hij adviseert nu nog kleinere veredelingsbedrijven meestal op het gebied van vaste-planten-veredeling, maar ook andere bloemgewassen, zoals snijbloemen behoren nu tot zijn werkgebied.

Har zal enkele achtergronden van vaste planten uitleggen, en ook enkele grondbeginselen van veredeling van deze bijzondere groep bloemen, waarbij vooral de variatie die in de natuur vaak al aanwezig is en waar hij graag gebruik van maakt, in het oog springt. Omdat hij zoveel verschillende vaste planten veredeld heeft en nog meer getest in zijn eigen tuin, kan hij de ervaringen daarmee goed duidelijk maken.
Al met al zal het een amusante, vrolijke lezing worden, met wederwaardigheden van vaste planten en ook uitstapjes naar andere gewassen, met vooral veel foto’s uit eigen tuin en van andere tuinen die hij op een van zijn vele fietstochten door West-Friesland en heel Nederland tegenkwam.
Vrouwen van Nu Andijk West organiseert deze lezing op woensdag 17 april in Cultura. De aanvang is 20.00 uur en de entree is gratis.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen