donderdag 18 april 2024
spot_img

Vechtsporten judo en jiujitsu populair in Andijk

Op dinsdagavond beoefenen kinderen en volwassenen judo en/of jiujitsu bij Asonia. Beide sporten vallen onder de noemer verdedigingssport. Misschien is het wel iets voor jou? Kom eens kijken of doe vrijblijvend mee met een aantal proeflessen – alleen of met een vriend/vriendin – om te ontdekken of je het leuk vindt. We hebben judopakken die je kan lenen. Want ook voor sporten geldt: je leert het alleen door het te doen! (Nu nog buiten, straks weer binnen).

Judo voor iedereen
Jong of oud, meisje of jongen? Judo is geschikt voor iedereen, al vanaf 4 jaar. De bedoeling is om je tegenstander met een judoworp op de speciale mat te werpen en deze met behulp van een grondtechniek, zoals een houdgreep, onder controle te houden. Als judoka leer je de kracht van je tegenstander te gebruiken om deze ten val te brengen. Belangrijk is hierbij dat je dit doet zonder de ander te blesseren, want judo is een zeer beschaafde sport. Trappen en stoten is niet toegestaan.

Trainer Arie Rustenburg
Al lange tijd komt Arie Rustenburg vanuit Wieringerwerf op de dinsdag naar Andijk. “Ik geloof dat ik hier ben begonnen in 2005,” zegt Arie. Arie heeft zijn eigen Budoschool Kansei-Goshin-Do en traint ook in Wieringerwerf, Medemblik en Heerhugowaard. Zelf beoefent hij de sporten graag. “Maar de kennis op een frisse, vrolijke en enthousiaste manier overbrengen aan anderen is minstens zo leuk als het zelf beoefenen.”

Sport, spel en een kunst
Judo leert je om rekening te houden met de ander en bovendien om niet bang te zijn, een stukje karaktervorming dus. Je bent lichamelijk actief, het hele lichaam wordt gebruikt. Vooral voor de jeugd is dit tijdens de ontwikkeling onmisbaar: leren vallen, duwen, rollen. Er moet serieus voor geoefend worden, maar iedereen kan het leren.

Jiujitsu voor kinderen en volwassenen
Deze verdedigingssport leert je soepele verdedigingstechnieken: van trappen en stoten, ontwijken en armklemmen. Het maakt hierbij niet uit hoe lang, zwaar of sterk je bent. Jiujitsu draait om slimheid en niet om kracht. Deze sport is al mogelijk vanaf de leeftijd van 7 jaar, maar ook voor volwassenen zeer geschikt.

Zelfvertrouwen vergroten en zoveel meer
“Judo en jiujitsu zijn goed voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het maakt je minder onzeker. Je weet dat je je kunt redden in een conflict. Je leert hoe je een aanvaller kunt controleren of uitschakelen. Eigenlijk leer je vechten om niet te hoeven vechten, want wanneer je dit uitstraalt is het meestal niet meer nodig. Ook bij agressieproblemen kan jiujitsu helpen omdat je meer zelfbeheersing ontwikkelt en leert om anderen te respecteren. Mensen noemen het dan wel vechtsporten, maar elkaar vriendelijk behandelen en voorzichtig met elkaar omgaan vinden wij ontzettend belangrijk,” aldus Arie.

Bestuur vernieuwen
Het bestuur bestaat momenteel uit slechts twee leden. We zouden heel graag wat nieuwe mensen bij het bestuur van de club verwelkomen. Dan kunnen we judo en jiujitsu ook in de toekomst aan blijven bieden voor iedereen. Wanneer iemand interesse heeft mag hij of zij ons uiteraard benaderen en kunnen we samen kijken in welke functie dat het beste zou passen. Inspiratie en nieuwe ideeën zijn altijd welkom. We zoeken enthousiaste mensen – liefst met kennis van boekhouden en Excel – die maatschappelijk betrokken zijn. Als bestuurslid krijgt u dan een aardige korting op de contributie van uw kind. Samen staan we sterk. Tenslotte willen wij iedereen nog hartelijk bedanken die op de club heeft gestemd voor Rabo Club Support!

Contact
Asonia Judo Andijk, Dorpshuis Centrum, Sportlaan 1, 1619 XE Andijk, tel. 06-20843112. Op de geheel vernieuwde website vindt u alle informatie www.judo-andijk.nl. Ook wordt de volgende vriendjesdag hier vermeld.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen