dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Veel gestelde vragen over vuurwerk en carbid

Hieronder een aantal veel gestelde vragen met betrekking tot het afsteken vuurwerk en carbid in de gemeente Medemblik.

Waar en wanneer mag je vuurwerk afsteken?
Je mag vuurwerk afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Dit is geregeld in het Vuurwerkbesluit. Daarnaast vraagt de gemeente Medemblik in haar eigen regelgeving aandacht voor de locatie van het afsteken van vuurwerk. Houd rekening met het afsteken van vuurwerk op een openbare plaats zoals in de omgeving van woningen met riet gedekte daken of in de buurt van een kinderboerderij.

Wat is de minimum leeftijd waarop je vuurwerk mag afsteken?
Op de verpakking van legaal vuurwerk staat een minimumleeftijd van 12 of 16 jaar. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk:
De minimumleeftijd van 12 jaar geldt voor fop- en schertsvuurwerk. Het gaat om categorie F1 vuurwerk, zoals sterretjes.

De minimumleeftijd van 16 jaar geldt voor consumentenvuurwerk. Het gaat om categorie F2 vuurwerk, zoals fonteinen en grondspringen.

Waar, wanneer en welk vuurwerk mag je kopen in Nederland?
De verkoop van F2 vuurwerkproducten voor consumenten kan alleen in de winkel tijdens de 3 vuurwerkverkoopdagen. In 2023 zijn dat 28, 29 en 30 december. Omdat 31 december op een zondag valt dit jaar mag er dan geen vuurwerk worden verkocht. Zwaarder vuurwerk (F3 en F4) zoals rotjes en vuurpijlen zijn verboden in Nederland. Meer informatie over soorten vuurwerk vind je op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/verboden-vuurwerk-vanaf-2020

Hoe steek je vuurwerk op een veilige manier af?
Ga je tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken of kijk je mee als omstander? Steek veilig vuurwerk af en wees voorzichtig als omstander:
• lees de gebruiksaanwijzing;
• draag een vuurwerkbril, ook als omstander;
• houd afstand (minimaal 8 meter), ook als omstander;
• gebruik een aansteeklont;
• let op je kleding, ook als omstander: geen capuchon, geen licht ontvlambare materialen,
geen openstaande laarzen of zakken.

Wat kun je doen bij overlast door vuurwerk op oudejaarsdag?
Onze boa’s hebben op oudejaarsdag dienst tot 18.00 uur. Je kunt een fixi melding doen bij overlast van vuurwerk buiten de toegestane tijden via www.fixi.nl. Uiteraard kun je nu in aanloop naar oudejaar ook overlast melden via www.fixi.nl.
Na 18.00 uur neemt de politie de taken van de gemeente over. De politie is bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844.

Welke boete krijg je als je vuurwerk afsteekt buiten de reguliere afsteektijden?
Deze boete bedraagt € 107.

Wat moet ik doen als ik op oudejaarsdag Carbid wil gaan schieten?
Om Carbid te mogen schieten heb je een ontheffing van de gemeente nodig. Je kunt tot 20 december een ontheffing (€ 15,65 legeskosten) aanvragen bij de gemeente via de mail apv@medemblik.nl. Als je een ontheffing aanvraagt, wil de gemeente dat je in je mail de volgende gegevens aanlevert: NAW gegevens, het mobiele nummer en de naam van de contactpersoon tijdens het schieten, de exacte locatie waar je wilt gaan schieten en het tijdstip waarbinnen je wilt gaan schieten.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen