vrijdag 21 juni 2024
spot_img

Veelzijdige kunstwerken van Maja de Haan

Tijdens de kunst en tuinroute in Andijk vielen de kunstwerken van Maja de Haan op bij de fotograaf van de Andijker. Diverse materialen, veelheid in kleur, moderne en realistische werken. Het maakte nieuwsgierig naar de verhalen achter deze kunstwerken.

Maja de Haan is pas sinds kort inwoonster van Andijk. “In augustus wonen we hier een jaar,” vertelt zij. “In ons leven zijn wij vanwege het werk van mijn man vaak verhuisd. We hebben zelfs een tijd in België gewoond. Dit huis op Andijk -op deze plek- voelde heel snel als thuis.” Het huis biedt dan ook de ruimte om kunstwerken in huis en in de tuin te plaatsen. Daarbij is er een atelierruimte aan huis waar gewerkt kan worden.

Het begon met tekenen
Maja maakt heel diverse kunstwerken van veel verschillende materialen. Ze heeft nooit één idee, maar meteen honderden. “Dat is heel fijn, maar soms ook heel lastig,” lacht zij. “Ik ben ooit begonnen met tekenen. Al op de opleiding voor leerkracht werden mijn creaties goed beoordeeld. Ik mocht als kweekeling (wat ze nu een stagiaire noemen) altijd het grote middenbord gebruiken voor mijn bord tekeningen. Na de opleiding LO Tekenen kwam daar ook de akte LO Handvaardigheid bij.

“Ik ben me altijd blijven ontwikkelen. Ik heb opleidingen gevolgd in tekenen, schilderen, glas-in-lood en beeldhouwen op verschillende academies in Nederland en België en in al deze disciplines lesgegeven. Nieuwe technieken leren en met nieuwe materialen werken geeft mij nieuwe inspiratie. Uitproberen hoe materiaal zich gedraagt en dan een idee uit mijn hoofd vorm geven, is mijn passie. Inspiratie vind ik in de natuur en in het contact met mensen en God.”

Veelzijdige kunst
De kunstwerken van Maja zijn heel veelzijdig. Zo zijn er felgekleurde schilderijen met abstracte vormen, maar ook schilderijen met hele fijne lijntjes in grijs-en blauwe aquarel tinten waarin duidelijk de steekvlieg herkent kan worden. Er staat een groot standbeeld in de tuin met de titel ‘Aangeraakt’. De studies voor dit grote werk staan in de achtertuin en zijn al kunstwerken op zichzelf. Ook staat er een prachtig werk in 3-dimensies, gemaakt van gaas. “Soms werk ik een tijdje met een bepaald materiaal en daaruit komen mooie stukken voort. Maar dan opeens wil ik een andere richting op. Dan vraagt iets anders om mijn aandacht. Hoewel dat voor sommigen misschien niet te volgen is, het past precies bij mij.”

Glas in lood
Eén van de passies waar Maja graag haar tijd en aandacht in stopt is het werken met glas in lood. “Ik heb glasramen gemaakt voor particulieren en kerken. “De periode dat wij in België woonden had ik geen directe rol meer binnen het onderwijs en wilde ik opnieuw naar de Academie”. Dit maal heb ik mij op het beeldhouwen gestort.” Ik heb net een nieuwe opdracht voor het maken van een ontwerp voor een kerkraam afgerond en hoop dit binnenkort te mogen maken.”

Expo in Enkhuizen
“Een expositie van een flink aantal van mijn glas-in-lood werken is de gehele zomervakantie te zien in de Zuiderkerk in Enkhuizen.” Meer weten? Maja de Haan is te vinden op facebook en in haar atelier, waar u op afspraak welkom bent.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen