maandag 24 juni 2024
spot_img

Veilingkoopje: een rondvlucht boven Andijk, deel 2

Op de dorpsveiling van afgelopen najaar werd o.a. een rondvlucht vanaf De Kooy naar Andijk aangeboden. De drie beschikbare zitplaatsen werden bemachtigd door Margriet Kooiman, Robbert Visser en Simon Vriend. Nadat een datum afgesproken was, moest Simon onverwachts naar het buitenland, dus kon dochter Jeltje mee.

Afgelopen zaterdag was het zo ver, er stond een straffe wind maar verder was het geweldig vliegweer. Na de start werd eerst koers gezet naar Den Helder, waar een aantal rondjes boven de stad en de haven gevlogen werd, zodat Margriet haar werkplek eens van boven kon bekijken. Daarna vloog piloot Eric Pronk de Cessna 172 via het Amstelmeer richting de Wieringermeer. De buitjes die hier en daar vielen konden makkelijk ontweken worden en het zicht was geweldig: de vele tulpenbedden lagen er prachtig bij. Door de wind in de rug was het toestel binnen mum van tijd boven Medemblik en een paar minuutjes later boven Andijk, waar een flink aantal rondjes werd gedraaid om ieders woonomgeving goed van boven te kunnen bekijken.

Op de terugweg kon Robbert ervaren hoe makkelijk de 172 zich laat besturen. De meeste vliegtuigen zijn met dubbele stuurinrichting uitgevoerd, en omdat Robbert voorin zat kon hij na een korte uitleg zelf proberen tot vlak voor het veld koers en hoogte te houden, wat hem uitstekend lukte. Vlak voor het binnenvliegen van het circuit nam Eric de besturing weer over om zich op te maken voor een uitdagende landing: eentje met zijwind vereist de nodige handigheid om het toestel netjes neer te zetten, zeker met de stevige wind die deze dag uit het noordwesten waaide. Het werd een crosswindlanding volgens het boekje, de drie Andijkers waren verbaasd dat ze de touchdown nauwelijks hadden gevoeld.

Na het terugtaxiën en binnenzetten van het vliegtuig was iedereen het erover eens dat het een geweldige ervaring was. De vele foto’s die gemaakt werden, waren dankzij de heldere atmosfeer bijna allemaal goed gelukt. Een mooie herinnering aan een prachtige middag!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen