maandag 20 mei 2024
spot_img

Vele kilo’s postzegels voor het goede doel

Jaap Groot (72) is zelf al 50 jaar postzegelverzamelaar. Ik verzamel al vele jaren en heb voorkeur voor zegels met afbeeldingen van vogels erop. Naast mijn eigen verzameling sorteer ik sinds een 6-tal jaren ook zegels uit voor de Gereformeerde Zendingsbond (GZB).”
Met vuilniszakken tegelijk krijgt Jaap zegels, die uit allerlei verschillende landen komen. Deze worden ingeleverd bij alle kerken (vaak in de hal) en dan naar Hattem gebracht, dat is het centrale adres. Vanuit daar – en nog een tweede adres elders in Nederland- worden de uit te zoeken zakken door een tiental sorteerders opgehaald. Daar ben ik er één van.”

Wat is wat
Jaap neemt een flinke hand vol zegels uit de zak en doet ze in een kleine lege afwasteil. Hij heeft voor zich op tafel een eigen ‘sorteercentrum’ staan. Aparte bakjes voor de zegels uit Nederland, Engeland en Duitsland. Een aparte bak voor overige buitenlandse zegels, een bakje voor de kerstzegels en ga zo maar door. “Ik pak elke losse zegel en kijk waar hij vandaan komt. Dan leg ik hem in de juiste voorsorteerbakje. Als ik weer een handvol klaar heb, neem een nieuwe schep uit de grote zak en ga nog even een uurtje door.”

De opbrengst
Een enkele zegel levert niks op. “Maar juist deze grote hoeveelheden maken werkelijk verschil. Precieze aantallen heb ik niet, maar vorig jaar is er voor €11.000 aan postzegels en €30.000 euro aan ansichtkaarten opgehaald. Van dat geld – in totaal dus €41.000 – bouwen ze met de GZB een school of ziekenhuis, waar een hele gemeenschap weer gebruik van kan maken. Zo maken een ‘paar postzegels’ een enorm verschil.”

Steeds minder
Er zijn steeds minder postzegels in omloop. Er wordt steeds minder post verstuurd. De digitale post is steeds meer in gebruik en daar hoeven geen zegels op. “Voor het goede doel is dat erg jammer, want de hoeveelheid die wij binnen krijgen loopt hard terug. Daarmee ook de inkomsten,” vertelt Jaap. “Ook voor mij persoonlijk is het jammer dat er zo weinig nieuwe zegels voor mijn eigen verzameling bij komen. Want de zegels die er zijn, zijn vaak de standaard in plaats van de bijzondere.”

Vraag om iets bijzonders
“Mijn vrouw Gré spaart postzegels van de diverse vorstenhuizen, zelf spaar ik vogels en ook met bijzondere persoonlijke zegels maakt u ons persoonlijk blij. Vraag er gerust om bij het postkantoor. Koop niet een standaard zegel met de koning erop, er is zoveel moois te koop. Het kost u niks meer en u maakt particuliere postzegelverzamelaars over de hele wereld er blij mee. En alle overige zegels? Lever ze in, gewoon op het papier van de enveloppe geplakt (afweken hoeft niet) bij uw kerk. Elke zegel helpt.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen