donderdag 13 juni 2024
spot_img

Vele Westfriezen Geregistreerd

Het Westfries Archief is gestart met een nieuw vrijwilligersproject: Westfriezen Geregistreerd. Met dit project worden de bevolkingsregisters van Westfriesland toegankelijk gemaakt. Iedereen kan meedoen!

Rond 1850 begonnen gemeenten met het bijhouden van bevolkingsregisters.
Gemeenteambtenaren noteerden van ieder huishouden gegevens zoals voor- en achternaam, geboortedatum en –plaats, maar ook zaken zoals beroep, godsdienst en adres. Na 1930 stapten de gemeenten over van bevolkingsregistratie per huishouding naar de zogenoemde persoonskaarten.

Duizenden scans en duizenden namen
Het Westfries Archief zet de scans van alle bevolkingsregisters online. Om de scans te kunnen doorzoeken op een specifieke persoon of familienaam moeten de handgeschreven gegevens eerst worden ingevoerd in een database. Dit gebeurt via de website van VeleHanden. Op dit crowdsourcingsplatform staan meer dan 154.000 scans van de Westfriese bevolkingsregisters. De informatie van elke scan wordt door twee verschillende vrijwilligers ingevoerd. Na een laatste controle door een derde vrijwilliger plaatst het Westfries Archief de gegevens op de website www.westfriesarchief.nl. Daarna kan iedereen in de bevolkingsregisters zoeken naar zijn of haar voorouders.

Help mee!
Op vrijdag 9 juni is een start gemaakt met het invoeren van de gegevens uit de bevolkingsregisters. Gert Jan Nijpels, burgemeester van Opmeer en lid van het Dagelijks Bestuur van het Westfries Archief, controleerde de eerste scan. Daarna namen de vrijwilligers van het Westfries Archief het stokje van hem over.
Lijkt het u leuk om mee te werken aan dit vrijwilligersproject? Meldt u dan nu aan via www.velehanden.nl. Klik na het aanmelden op het project ‘Westfriezen Geregistreerd’. U kunt dan meteen beginnen met het invoeren.
Elke tweede vrijdag van de maand is er een inloopochtend voor alle deelnemers van het project Westfriezen Geregistreerd. U bent dan van harte welkom om langs te komen en al uw vragen te stellen over het project. Ook kunt u dan andere deelnemers ontmoeten. De eerstvolgende inloopochtend is op 14 juli van 09.00 tot 13.00 in het Westfries Archief (Blauwe Berg 5C, Hoorn).

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen