dinsdag 21 mei 2024
spot_img

VERHIP brengt RAAMTHEATER

Al ruim 15 jaar speelt Maretty van den Mosselaar als Clown Lela vanuit haar bedrijf ‘Verhip’ met grote regelmaat in verschillende verpleeghuizen in West-Friesland.

Zij is gespecialiseerd is in het aangaan van speels contact met iedereen waarbij contact middels taal niet (meer) de eerste weg is. De clown voert hier geen show op, maar speelt vanuit improvisatie in op wat er op dat moment is.
Zij gebruikt haar lichaamstaal, haar mimiek, kleur, ritme en muziek, op zoek naar wérkelijk contact met haar publiek. Deze benadering waarbij de clown op een speelse manier diepere emoties, reacties en herinneringen weet op te roepen, spreekt erg aan. Het draagt bij aan plezier, ontspanning en een aangename sfeer op de afdeling. Vier weken geleden hielden deze bezoeken ineens op.

Bezoek stopt plotseling
Niet alleen de bezoeken van de clown, voor de bewoners van het verpleeghuis stopte alle bezoeken, geen familie, geen artiesten, geen spontane uitjes…
Afgelopen week heeft Maretty samen met de locatiemanager Petra Oudt en teamleider Yvonne van Houten gekeken hoe Lela wél kan spelen voor de mensen op de PG afdelingen van omring locatie Nicolaas in Lutjebroek.
Onder strikte voorwaarden natuurlijk want we gaan geen besmettingsgevaar creëren. Samen gingen ze op zoek naar nieuwe vormen van contact en afleiding. Voor de bewoners meer dan welkom.

Foto: OdB

Voor het raam
Clown Lela ( Maretty) speelde vrijdag 10 april, voor het raam en op de balkons. Het was een succes. Bewoners en verzorgenden zaten al klaar voor het raam. Clown Lela lapte ‘op theatrale wijze’ de ramen, dat bracht veel vrolijke en speelse momenten van contact. Vervolgens bestempelde ze het pas gewassen raam met handen en kussen. Aan de andere kant van het raam een bewoner die daar enthousiast in mee deed. Ze speelde haar liedjes op haar minitrompet en toen binnen het bovenlichtje open werd gedraaid was het geluid ineens ook daar hoorbaar Er werd meegezongen. De bewoners genoten, zwaaiden, zongen, lachten en daar genoten ook de verzorgenden weer van. Een heerlijk moment van ontspanning. Zelfs een familielid die in dat moment contact zocht met oma, genoot via face-time samen met oma het clownsbezoek buiten.

Binnenkomen
Deze vorm van clownsbezoek is jaren geleden ontwikkeld onder de naam “Mag ik even binnenkomen” . Letterlijk binnenkomen in de huiskamer van de bewoners kan nu niet, wel kon Lela als vanouds binnenkomen in de harten van de mensen. Dat was trouwens geheel wederzijds. Maretty van den Mosselaar: “Wat een cadeau om dit zo te mogen doen, ik heb het in de afgelopen weken écht gemist. Dit is niet alleen een Goede vrijdag, dit is de beste Vrijdag in jaren 🙂 . Graag tot snel!”

Andere organisatie was nodig
Locatie Manager Petra Oudt: “Wij zijn heel blij dat Maretty op deze manier heeft kunnen spelen. Zoals zij 4 weken geleden ineens zonder werk zat, zaten wij ineens zonder vermaak. Activiteiten zijn gestopt en ook alle artiesten afgebeld. Hoewel we de dagbesteding nu op een andere manier organiseren door de activiteitenbegeleiders op de afdeling te laten werken, missen we toch af en toe die ‘speciale’ activiteit. Toen Maretty met het voorstel kwam om voor de ramen te spelen, besloten we het een kans te geven. We waren benieuwd.” Zou het lukken om écht in contact te komen met de bewoners via een dicht raam? Die zorg bleek overbodig. “Bewoners werden met stoel of bed voor het raam gezet en al snel was het alsof er helemaal geen raam tussen zat. Bewoners hebben genoten,” aldus een verzorgende.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen