woensdag 24 april 2024
spot_img

Verpleegafdeling geriatrie in Hoorn viert 12,5-jarig jubileum

Een klein feestje deze maand op de verpleegafdeling geriatrie in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn: met het 12,5-jarig bestaan viert de afdeling een koperen jubileum. Afdelingshoofd Judith Buisman is vanaf dag één betrokken geweest en heeft de afdeling zien veranderen en uitgroeien van een kleine afdeling naar een volwaardige verpleegafdeling met zes geriaters.

Volwaardig team
De afdeling heeft in weinig opzichten nog iets weg van de afdeling die ze was bij de start in 2009. Buisman: “We begonnen met drie geriaters en zaten een beetje verstopt in het ziekenhuis; inmiddels is het aantal geriaters verdubbeld en hebben we een mooie afdeling op de vijfde etage. Ook het aantal functies binnen de afdeling is veranderd: waar het team eerst alleen bestond uit artsen, verpleegkundigen en servicemedewerkers, werken we nu ook met arts-assistenten, semi-artsen en gespecialiseerd verpleegkundigen. Wekelijks houden we samen een overleg met alle disciplines die bij patiënt betrokken zijn. Daarbij sluiten dan ook de fysiotherapeut, diëtiste, transferverpleegkundige en activiteitenbegeleider aan.”

Beste zorg
Na enkele verhuizingen binnen het ziekenhuis, heeft de afdeling nu onderdak gevonden bij de afdeling orthopedie. “Voor sommige mensen lijkt de combi orthopedie en geriatrie in eerste instantie geen logische keuze,” zegt Buisman. “Maar we zien bijvoorbeeld veel oudere patiënten met een gebroken heup. Door de combinatie van orthopedie en geriatrie kunnen we hen de beste zorg leveren met bijvoorbeeld ons heupherstelplan.”

Net als thuis
Ondanks dat de patiënten die opgenomen worden soms erg ziek zijn, proberen we zo snel mogelijk het ritme van thuis op te pakken,” vertelt Buisman. Ze merkt dat patiënten zich in de regel dan ook snel thuis voelen op de afdeling. “Vanuit de koffiekamer, waar de patiënten een prachtig uitzicht hebben over de stad, proberen we de dag in te delen zoals de patiënt ook thuis doet. Er is een activiteitenbegeleider aanwezig die samen met de patiënten activiteiten onderneemt.”

Bewegen is belangrijk
Bij veel ouderen heerst het idee dat patiënten die eenmaal opgenomen zijn, de hele dag in bed verblijven, merkt Buisman. “De pyjama en pantoffels zit vaak standaard in de tas. Bewegen is echter heel belangrijk om fit te blijven. Uit eigen onderzoek weten we dat patiënten in het ziekenhuis vaak te weinig bewegen. Daarom doen we op de afdeling nu mee met een pilot van het project ‘Beweegziekenhuis’. Patiënten krijgen bijvoorbeeld een folder met welke oefening ze kunnen doen. Ook leggen we bij het begin van de opname al uit dat het belangrijk is om af en toe uit bed te komen en een stukje te lopen.”
De verpleegafdeling geriatrie komt graag in contact met (gespecialiseerd) verpleegkundigen. Heb je interesse in het werken op de verpleegafdeling geriatrie? Neem dan contact op met Judith Buisman (afdelingshoofd), via j.w.buisman@westfriestgasthuis.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen