donderdag 13 juni 2024
spot_img

Vers en smaakvol van De Bosmantel Andijk

Een grote schuur en ruime kas, en een flinke lap (nu nog hoofdzakelijk) zwarte grond. Dat is de plek waar sinds dit voorjaar de Bosmantel is gevestigd. Houdt u van smaakvolle en verse groenten, die op een natuurlijke manier geteeld zijn? Dan bent u bij tuinderij De Bosmantel aan de Cornelis Kuinweg 22 in Andijk aan het juiste adres.

Hier wordt gewerkt aan gezonde, verse producten van eigen teelt. Vanaf mei worden deze groenten verkocht aan de consument uit de nabije omgeving. Johan Janse en Maurits Gorter zijn druk bezig met alle voorbereidingen om dit seizoen een bijzonder en smaakvol assortiment groenten aan te kunnen bieden. De grond in de kas kleurt langzaam groen, nu de eerste sla al flink begint te groeien. Er is nog veel werk te verzetten, maar ook al veel werk is gedaan. De eerste fruitstruiken botten al uit, de grond is bewerkt en voorbereid, voor voldoende werkers is gezorgd.

De tuinders
Johan is zoon van een Zeeuwse agrariër. “Op ons akkerbedrijf in Domburg ben ik groot geworden tussen alles wat groeide en bloeide. Met name van mijn oma en van mijn ouders heb ik de liefde voor planten en bloemen meegekregen en mijn interesse voor de eetbare gewassen. Het kreeg een vervolg toen ik via de Middelbare en de Hogere Landbouwschool als plantenveredelaar aan het werk ging.” Maurits heeft pas dezelfde opleiding afgerond, en de beide mannen kregen contact over het starten van dit bedrijf zo ongeveer anderhalf jaar geleden. Van de gebroeders Mantel kregen ze de mogelijkheid op deze plek aan de Cornelis Kuinweg de kas, schuur en grond te gaan gebruiken. Wiecher Mantel gunt Maurits en Johan deze plek, omdat hij het initiatief steunt. Na een intensieve voorbereiding is dit voorjaar de Bosmantel een feit!


Johan Janse (l) en Maurits Gorter zien hun droom werkelijkheid worden.

Biodiversiteit en bodembeheer
De Bosmantel kiest voor teelt van groenten, vruchten en bloemen op natuurlijke wijze. Het bedrijf werkt kleinschalig, en biedt ruimte aan veel verschillende soorten en rassen. Wilde soorten krijgen ook ruimte. “Wij zien het als onze taak om deze mooie bodem in nog betere staat aan onze opvolgers over te kunnen dragen dan toen wij ons bedrijf begonnen.” Bij de Bosmantel doen ze al het werk met de hand en met kleine, lichtgewicht machines. Goed en gezond eten, geen onnodig transport inzetten, minder drukte en vervuiling zijn enkele voordelen van deze lokale teelt.

Verse groenten en fruit
Verse groenten en kruiden zijn het hoofdproduct van De Bosmantel. Ook wordt fruit geteeld. Het brede assortiment omvat o.a. vruchtgroenten, slasoorten en allerlei andere bladgroenten, koolsoorten en uien, aardbeien, bessen. Alle producten worden rechtstreeks aan de consument of aan restaurants verkocht. Begin mei 2020 wordt de eerste oogst verwacht, die aan de groenten-abonnees wordt geleverd en in de winkel bij De Bosmantel wordt aangeboden. Aanmelden voor een abonnement op een wekelijks groentepakket kan door te mailen naar info@bosmantel.nl. Meer informatie vindt u op de website www.bosmantel.nl.

Voor de hobbytuinder
Naast verse groenten verkoopt De Bosmantel aan de Cornelis Kuinweg 22 ook groenteplanten voor de particuliere tuinder. Sla, andijvie en andere bladgroenten, koolsoorten, bieten, plantuien, tomaten en andere vruchtgroenten. Ook kruiden en aardbei op pot zijn verkrijgbaar. Vorige week zijn de vruchtgroenten planten binnengekomen en binnenkort wordt het assortiment aangevuld met patiofruitbomen en fruitstruiken.

Steeds meer mensen beginnen weer een moestuin en kweken hun eigen groenten, fruit en kruiden. Vaak zijn het ook jonge mensen en kinderen die de hobby van het moestuinen oppakken. De Bosmantel heeft een ruim assortiment planten staan voor deze hobbytuinders! De planten zijn met veel aandacht geteeld en van hoge kwaliteit. Heeft u advies nodig, dan kunnen Johan en Maurits u verder helpen. Tijdens de virus-crisis is er ook een bestelservice.

Ook voor potgrond en compost, in zakken of een hele aanhanger vol,
kunt u bij de Bosmantel terecht.

Compost en potgrond
Een goede teeltgrond is het halve werk. De Bosmantel gebruikt én verkoopt hoge kwaliteit groencompost en biologische potgrond. De compost is goed gerijpt, extra fijn gezeefd en bevat geen GFT en geen berm-maaisel. De compost is ook los gestort leverbaar.

Bloemen-zelfpluktuin
Naast de hoofdtak, de eetbare gewassen, komt er bij De Bosmantel ook ruimte voor sierteelt in de vorm van een bloemen-zelfpluktuin. Het is de bedoeling dat deze de komende zomer in productie zal komen.

Op de hoogte blijven
De Bosmantel vindt u in de polder. Adres: Cornelis Kuinweg 22, 1619 PE, Andijk. Meer informatie vindt u op www.bosmantel.nl of op de sociale media. U kunt zich ook aanmelden voor de e-mail-nieuwsbrief. Uw vragen kunt u mailen naar info@bosmantel.nl. Openingstijden: Woensdag 8:00-12:00, donderdag 14:00-18:00 zaterdag 8:00-12:00 en 13:00-15:00 uur.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen