maandag 22 april 2024
spot_img

Videobellen met de arts van het Dijklander Ziekenhuis

Videobellen is in het dagelijks leven al normaal geworden en ook in het ziekenhuis wordt het steeds vaker gebruikt. Patiënten van het Dijklander Ziekenhuis kunnen sinds enkele weken een videoconsult krijgen met de arts of andere zorgverlener. Zo hoeven ze niet altijd naar het ziekenhuis te komen voor hun afspraak.
Bij een tiental poliklinieken is een videoconsult nu mogelijk. Via een e-mail ontvangen patiënten een uitnodiging met uitleg over hoe het precies werkt. Dit betekent niet dat alle afspraken voortaan zo gaan. Ook belafspraken of fysieke afspraken zijn mogelijk, maar waar het prettig is om een patiënt te zien, kan een zorgverlener kiezen voor een videoconsult.

Welkome aanvulling Het ziekenhuis onderzoekt al langer hoe technologie kan helpen in de zorg aan patiënten. Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat dit in een stroomversnelling is gekomen. Nu het Dijklander Ziekenhuis de poliklinische zorg weer stapsgewijs opstart, zijn videoconsulten een welkome aanvulling. Meerwaarde is dat zorgverlener en patiënt elkaar kunnen zien en dat de patiënt niet de reis naar het ziekenhuis hoeft te maken. Logopediste Franka de Groot – van Bockxmeer: “Door het coronavirus kunnen we onze patiënten niet altijd fysiek zien op de polikliniek. Ik werk veel met mensen met een taal- of spraakstoornis waardoor praten moeilijk gaat. Telefoneren is voor hen erg moeilijk, omdat ze de ander niet zien en daardoor het gevoel hebben snel te moeten praten. Dankzij een videoconsult is er meer rust in de gesprekken doordat je elkaar kunt zien. Ik kan – net als in de behandelkamer – echt met mensen oefenen. Dat gaat over de telefoon niet.”

Vaste plek Ook patiënten zijn blij met de videoconsulten. Een patiënt bij fysiotherapie geeft aan: “Ik kan in deze moeilijke tijd nu toch mijn dagelijkse oefeningen krijgen via videobellen. Mijn fysiotherapeut kan direct aanwijzingen geven wat wel en niet goed gaat. Dat is voor mij heel waardevol.” Videoconsulten krijgt een vaste plek binnen het Dijklander Ziekenhuis. De komende twee maanden worden meerdere poliklinieken uitgerust voor videobellen met patiënten.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen