woensdag 19 juni 2024
spot_img

Vier acties op één dag op onstuimig IJsselmeer voor KNRM Medemblik

Dinsdag 25 juli zijn de reddingboten van KNRM Medemblik uren op het water geweest voor verschillende inzetten op een onstuimig IJsselmeer. Er is hulp verleend aan omgeslagen zeilbootjes van een zeilschool, een zeiljacht met motorproblemen en een klipper met een gebroken mast.
 
Rond kwart voor elf werd er alarm gegeven voor een aantal zeilbootjes (type optimist) van een zeilschool die in de problemen zijn geraakt voor de haven Andijk. Reddingboot ’t Span uit Andijk en Johanna Maria (vervanger van reddingboot Bernardine) uit Medemblik varen uit naar de opgegeven positie. Ook een commerciële maritieme dienstverlener biedt zijn assistentie aan. In totaal worden er negen kinderen en drie begeleiders van het water gehaald en opgevangen in boothuis Joop de Jonge van KNRM Andijk. Ook de omgeslagen optimisten worden door de reddingboten naar de kant gebracht.

Terwijl de reddingbootbemanning in het boothuis aan een kop koffie zit, komt de volgende melding alweer binnen. Een stalen zeilacht met twee Duitse opvarenden is onderweg vanuit Enkhuizen. Op het IJsselmeer krijgen ze motorproblemen en vanwege het onstuimige IJsselmeer wordt de koers verlegd naar Andijk. Reddingboten ’t Span en Johanna Maria worden gealarmeerd en zijn snel ter plaatse. Er worden opstappers overgezet op het zeiljacht. De opvarenden blijken zeeziek en zijn blij met de assistentie door de reddingboten. Er wordt een sleepverbinding gemaakt en koers gezet richting de haven van Andijk waar het zeiljacht wordt afgemeerd.
Nadat het zeiljacht afgemeerd was kwam het verzoek vanuit het Kustwacht Centrum binnen om de reddingboten van KNRM Enkhuizen te assisteren met een klipper met een gebroken mast. Meer informatie hierover is te lezen in het verslag van KNRM Enkhuizen. Uiteindelijk bleek assistentie door reddingboot ’t Span voldoende en kon reddingboot Johanna Maria terug naar het boothuis in Medemblik.

Na de hulpverlening aan de klipper, op de terugtocht naar Andijk, werd reddingboot ’t Span gevraagd om richting het Regatta Centrum in Medemblik te varen. Er was een zeilboot onderweg naar de haven met een persoon aan boord die in het water gevallen was. Uiteindelijk bleek het personeel van de gealarmeerde ambulance en traumahelikopter geen assistentie meer nodig te hebben van de reddingboot en kon ook reddingboot ’t Span terug naar het boothuis in Andijk.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen