maandag 22 april 2024
spot_img

Viering Oekraïense feestdag

De Oekraïense vluchtelingen die in de gemeentelijke opvanglocatie Sorghvliet verblijven hielden afgelopen woensdag een bijeenkomst voor alle Andijker-vrijwilligers die hen afgelopen maanden met van alles en nog wat hebben geholpen. De dag 24 augustus is een belangrijke Oekraïense feestdag die in het teken staat van de onafhankelijkheid in Oekraïne. Deze dag wilden zij graag met de vrijwilligers uit Andijk vieren die altijd voor hen klaar staan.

De bewoners hadden verschillende stukjes en gedichten voorbereid. De avond begon tot ieders verrassing met het afspelen van het Nederlandse volkslied, gevolgd door die van Oekraïne. Vervolgens vertelden verschillende Oekraïense bewoners over de waarde van onafhankelijkheid, waarna zij hun dankbaarheid uitspraken voor de opvang en hulp van de gemeenschap in Andijk. De bewoners hadden voorafgaand aan de viering twee dagen in de keuken gestaan om allerlei authentieke Oekraïense gerechten voor te bereiden, die aan de vrijwilligers werden geserveerd.

Onder de groep Andijkers die aanwezig waren bevonden zich verschillende vrijwilligers die bijvoorbeeld zorgen voor vervoer naar een afspraak bij een dokter, culturele activiteiten aanbieden of taalles geven. De vrijwilligers die taalles geven vertelden dat zij zich tijdens de lessen richten op veelvoorkomende Nederlandse woorden die de Oekraïense bewoners van Sorghvliet kunnen gebruiken in het dagelijks leven of op hun werk. ‘9 uur, koffie’, ‘12 uur, broodje’ en ‘Skafttoid’ kennen zij nu bijvoorbeeld.
De bijeenkomst begon om 19.00 uur en eindigde om 21.30 uur.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen