woensdag 24 juli 2024
spot_img

Virus oorzaak vissterfte in polder Het Grootslag

De afgelopen periode was er in polder Het Grootslag en De Krommenieër Woudpolder sprake van massale vissterfte. Na aanvankelijk de oorzaak gezocht te hebben in gebrek aan zuurstof, wezen steeds meer signalen richting een ziekte. De sterfte trof namelijk één specifieke vissoort; De Giebel. Onderzoek door de Wageningen Bioveterinary Research bevestigt dit vermoeden.

Vorige week zijn door WBR vijf Giebels onderzocht uit de Krommeniër Woudpolder. In alle onderzochte Giebels is het Cypranide Herpes Virus type 2, oftewel het Goudvisherpesvirus, vastgesteld. Dit virus is naar alle waarschijnlijkheid afkomstig van goudvissen die vanuit Azië zijn geïmporteerd. Giebel, kroeskarper en goudvissen zelf zijn gevoelig voor dit virus. Het is niet overdraagbaar op mensen andere vissoorten of dieren. Uit metingen is gebleken dat er geen probleem met de waterkwaliteit is.

Snelle ontwikkeling
Vanwege het droge en warme voorjaar is de watertemperatuur aan de hoge kant waardoor het virus zich snel ontwikkelt in de Giebels die ermee besmet zijn. Ze raken verzwakt en hun beschermende slijmlaag wordt aangetast waardoor parasieten en bacteriën de kans krijgen om de vis verder aan te tasten. Ze verzwakken verder en overlijden.

Toename Giebels
In zowel de Krommenieër Woudpolder als Het Grootslag is de afgelopen jaren een explosieve toename van Giebels waargenomen. Veel vissen van één soort bij elkaar, kunnen elkaar gemakkelijk besmetten. De plotselinge warmte die in mei optrad, zorgde vervolgens voor een massale sterfte. Het virus is in open water niet te behandelen.

Vooralsnog gaat HHNK ervan uit dat de oorzaak van de sterfte in het Grootslag dezelfde is als in Krommenie. Om alles uit te sluiten probeert HHNK deze week ook vissen in Het Grootslag te vangen en te laten onderzoeken door WBR.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen