dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Vispaleis ‘Klein Volendam’

Op zijn 42e besloot hij het roer in zijn leven nog één keer om te gooien. De Volendammer Gerrie Klein gaf in 2006 zijn vaste baan als vrachtwagenchauffeur op en vervulde zijn wens om een eigen viskraam te openen. Hij streek neer in Andijk en stond daar op 28 oktober van dat jaar voor het eerst achter de toonbank van Vispaleis “Klein-Volendam”, om zijn eigen vis te verkopen. Nu, precies tien jaar later, doet hij dat nog steeds.

Elke vrijdag kunt u bij hem terecht op de parkeerplaats naast Dorpshuis Centrum voor de lekkerste vis. Samen met zijn jongste zoon Jeroen en medewerkster Martina, die meer dan 25 jaar ervaring heeft met vis, staat Gerrie hier nog altijd met veel plezier.

“Als afsluiter van de week vind ik dit gewoon een hele fijne plek”, vertelt hij enthousiast. “Ik kom hier graag. Elke plaats heeft natuurlijk z’n eigen charmes, maar ik hou wel van deze buurt. Het voelt voor mij ook echt een beetje als thuiskomen. Hier in Andijk ben ik namelijk ook begonnen met mijn eigen kraam, in 2006 dus.” Zijn keuze voor Andijk ontstond op de vrachtwagen zelf. “Als ik dan ’s avonds wel eens stil stond keek ik op de kaart van Nederland. Dan dacht ik bij mezelf ‘waar zou nou nog geen visboer staan?’. En op een gegeven moment viel mijn oog op Andijk. Ik hoorde in Volendam nooit iemand over Andijk, dus misschien staat daar ook wel helemaal geen viskraam dacht ik toen.”

Groot klantenbestand

Dit bleek echter wél zo te zijn. “En die staat er nog steeds overigens, op de woensdag”, gaat Gerrie verder. “Maar toch heb ik evengoed met de gemeente gebeld en gevraagd hoeveel mensen hier wonen. Om een beetje in te schatten of het zin zou hebben om nóg een dag hier te staan met een viskraam.” Dat dit zin had voor Gerrie, bleek al snel. “In de loop der jaren heb ik gelukkig best wel een groot klantenbestand aan mij weten te binden. Dat zie ik ook terug in de verkopen de afgelopen jaren. Het klantenbestand is eigenlijk per jaar steeds een stukje groter geworden, dus de verkopen zijn in de jaren ook steeds gegroeid.”

De rest van de week is Vispaleis “Klein-Volendam” te vinden in Monnickendam en Amsterdam en op Marken. Nogal uit de richting van Andijk dus, maar dat vindt Gerrie geen enkel probleem. “Andijk is qua kilometers het verst inderdaad, maar dat valt voor ons hartstikke mee hoor. Er zijn bijvoorbeeld Volendammers die helemaal naar Brabant of Limburg gaan. Die rijden soms 250 kilometer per dag. Nou, dat rij ik per week. Dus over die afstand hoor je mij absoluut niet klagen.”

Piekmomenten

Door de jaren heen heeft Gerrie zich bovendien steeds beter kunnen aanpassen aan de voorkeuren van de Andijkers. “Hier is het vooral tussen half 12 en half 2 enorm druk. Daarna wordt het weer rustig, en dan tussen 5 en 6 is het weer erg druk. Daartussen heb je natuurlijk ook wel klanten, maar veel minder. Wat we in die tussentijd dus vooral doen is onszelf voorbereiden op die piekmomenten. Dat was is het begin heel erg wennen, omdat je dan nog niet die ervaring hebt.” En nu op naar de volgende tien jaar? “Als het aan mij ligt wel”, zegt Gerrie tot besluit.

 

http://www.kleinvolendam.nl/vishandel-andijk

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen