zondag 26 mei 2024
spot_img

Vluchtelingen probleem? Of verkeerde bezuinigingen? 

Op dit moment wordt de verhuizing van de vluchtelingen uit de noodopvang van Wervershoof naar Opmeer voorbereid. Noodopvang, omdat het niet de standaard opvang is. Noodopvang omdat het maar niet lukt om de aantallen in o.a. Ter Apel omlaag te krijgen.

Maar vooral hele kostbare noodopvang omdat de regering heeft bezuinigd op de IND, de dienst die aanvragen moet beoordelen. Door het roepen dat er “geen geld meer naar vluchtelingen mag”, en de utopische verwachting dat het aantal vluchtelingen zou aangeven, kosten die vluchtelingen u en mij nu veel meer dan nodig. Als er juist was geïnvesteerd in de IND waren er genoeg medewerkers geweest om aanvragen snel te behandelen, bezwaren snel een tweede beoordeling te kunnen geven, en dan ook daadwerkelijk de mensen uit te zetten die geen recht op opvang hebben.

In plaats daarvan is er bezuinigd op de IND, lopen de wachtlijsten op en kunnen sommigen nu juist bijvoorbeeld een beroep doen op het feit dat zijn of hun kinderen hier al ingeburgerd zijn of hier zijn geboren en naar school gaan. Allemaal goede redenen voor een verblijfsvergunning als u het mij vraagt, maar wel in de hand gespeeld door degenen die eigenlijk het tegenovergestelde wilden.

Hebben we dan een vluchtelingen probleem? Of te wel, zijn de vluchtelingen het probleem? Of is het kabinet zelf de oorzaak? Ik noem het daarom al langer een gecreëerd probleem. Het probleem is gecreëerd op het moment dat alle medewerkers die de aanvragen moesten behandelen, naar huis zijn gestuurd. Het zal heel lastig zijn om die nu nog terug te krijgen. Ik hoop van harte dat daar weer geld voor wordt vrijgemaakt, zodat we kunnen stoppen met dit rondreizende circus elk half jaar West-Friesland, want ons allemaal nog veel meer geld kost.

Bart Huisman
Fractievoorzitter GroenLinks Medemblik
06 23 25 65 60

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen