woensdag 24 april 2024
spot_img

VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers in West-Friesland en Hollands Kroon

Vrijwilliger Lia vertelt: “Het geeft voldoening om vluchtelingen wegwijs te maken in de maatschappij”

VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers om vluchtelingen wegwijs te maken in West-Friesland en Hollands Kroon. Vrijwilliger Lia en haar man Ferdinand doen dit belangrijke werk in Medemblik. 

Lia vertelt: “Ik heb destijds op het azc Nederlandse les gegeven. Wij hebben twee jaar in Denemarken gewoond en ik weet hoe lastig het is als je de taal niet kent. Het is dan erg fijn dat mensen je helpen en ook de tijd daarvoor nemen. Daarna ben ik in 2015 gestart als maatschappelijk begeleider bij VluchtelingenWerk. Mijn man is timmerman geweest en hij helpt nu als klusjesman.”

De weg wijzen

“Ik begeleid vluchtelingen die in de gemeente komen wonen. Soms ben ik erbij als ze een woning krijgen en het contract getekend wordt. Ik ondersteun met praktische zaken, zoals het inschrijven bij de dokter, tandarts, school etc. Ik wijs ze letterlijk de weg door mee te lopen naar de dokter of de school. Ook de papieren en brieven die binnenkomen neem ik samen door.”

Zelfredzaam worden

“Ik vind het leuk om mensen wegwijs te maken en te begeleiden naar zelfredzaamheid, zodat ze zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Je moet de bal bij hun neerleggen om een plek te vinden in de maatschappij. Het is erg leuk om te zien hoe ze zich ontwikkelingen in de tijd. Het voordeel bij VluchtelingenWerk is dat je zelf je tijd in kan delen en een beetje eigen baas bent.”

Schouders eronder
“Het geeft mij een goed gevoel als je ziet dat het ze lukt. Soms ben ik ook weleens boos hoor. Ze hebben rechten én natuurlijk ook plichten. Ik zeg dan kom op schouders eronder, want er moet wat gebeuren. Het geeft mij voldoening dat je ziet dat ze het redden in de maatschappij én dat ze zichzelf ontwikkelen.”

Verrijking
“Het werken met vluchtelingen is een verrijking van je leven en een verdieping in verschillende culturen. Je gaat breder kijken en denken. Het is belangrijk dat je vluchtelingen niet gaat pamperen, want met zieligheid red je het niet. En je moet het echt leuk vinden om vluchtelingen te helpen om een plek te vinden in de maatschappij.”

Ook vrijwilliger worden zoals Lia?
 Wij zijn op zoek naar vrijwilligers in de gemeenten Medemblik, Opmeer, Drechterland, Koggenland, Stede broec, Enkhuizen en Hollands Kroon. Kom je ons team versterken? Stuur dan een mailtje naar westfriesland@vluchtelingenwerk.nl of bel met 0229-218777 en 06-10336362.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen