maandag 24 juni 2024
spot_img

Volle bak

Volle bak in het Dorpshuis, vrijdag 29 september. De PCOB (Protestants Christelijke Ouderenbond) had oud-Andijker Jan Pijpker uitgenodigd om op de ledenvergadering te komen vertellen over ‘Andijk van vroeger’. Dit naar aanleiding van zijn regelmatig verschijnende stukjes in onze ‘de Andijker’. En over ‘vroeger op Andijk’ ging het! Op een uiterst aangename en zeer humorvolle wijze verhaalde Jan Pijpker over zijn jeugd op Andijk, over zijn ouders – vader was een immigrant uit Friesland – en grootouders.

Jan Pijpker (1942) groeide op aan het Kerkepad, in het pand met woonhuis, smederij en winkel op nummer 21. De smederij was voor een kleuter als Jan natuurlijk een machtig interessant domein. De kleuterschool (er was er toen ook één aan de Oosterweg) kon hem dan ook niet boeien. Na de Idenburgschool kwam de MULO in Enkhuizen en vervolgens ging hij naar de kweekschool in Amsterdam. (Aan de manier waarop hij ons – zonder technische hulpmiddelen – wist te boeien moet hij voor zijn leerlingen wel een geweldige leraar zijn geweest.)
Er werd volop meegeleefd met de verhalen van Jan Pijpker over zijn jongensjaren op Andijk. Zijn beeldende verteltrant bracht veel beelden en herinneringen aan ‘toen’ naar boven. Evenals de meeste van de deze middag aanwezigen groeide Jan Pijpker op zonder telefoon, televisie, computer en zwembad. En dus met veel buiten spelen en ‘s zomers zwemmen in het IJsselmeer. Zwemles bestond al wel. Les van Dirk Kool bij ‘Zwemlust’ achter de dijk aan de Oosterdijk. En als het water nog te koud was bij Kool thuis: hangend aan een paar touwen aan een boom zwembewegingen oefenen. Aan dit en de vele andere verhalen zullen velen nog lang met een glimlach terugdenken. Al het vertelde hier weergeven zou een hele Andijker vergen.
Het was werkelijk een middag vol herkenning en humor. Heel veel dank aan Jan Pijpker die ons zo wist te boeien met de zo herkenbare verhalen uit zijn jeugd. In de Andijker zijn al veel verhalen van zijn hand verschenen, hopelijk volgen er nog meer. Dank aan Jan Pijpker, dank aan het bestuur van de PCOB voor de organisatie.
Jan R. Koen

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen