maandag 15 juli 2024
spot_img

Volop jonge dieren brengt een hoop werk

De meeste mensen vinden het een schitterend gezicht. Schapen met hun lammetjes op een stukje land of op de dijk. Koeien die samen met hun kalfje buiten staan. “Regelmatig staan er auto’s geparkeerd langs de weg en staan mensen foto’s te maken. Zeg nou zelf, dit blijft toch ook prachtig?”

Aan het woord is Siemen van der Meer. Deze ochtend nemen we even een kijkje bij hem in de stallen. Naast schapen en hun lammeren, staan er ook koeien en stieren, lopen er kippen en vinden we er twee varkens in een stal. Wat we niet zien, maar waarvan we zeker dat ze er zijn, zijn de uilen hoog in de nok van de boerderij. “En straks de zwaluwen weer, hier is altijd volop leven!”

Op ‘t Buurtje
Vlakbij de Buurtjeskerk staat een grote, oude boerderij waar diverse dieren veilig onderdak hebben. Onze fotograaf is er als eerste deze ochtend en de dieren staan rustig en nieuwsgierig te kijken naar wat zij komt doen. Opeens klinkt er een geloei en een blaat, kippen beginnen te tokken en ergens achter een deur klinkt geknor. Er rijdt een auto het pad op waaruit Siemen stapt. De dieren weten duidelijk wie hij is en dat zijn bezoek ook betekent dat het etenstijd is! Zo stil als het net nog was, zo luid klinken de dieren nu.

Starten om 4 uur
Zeker nu het de tijd is dat de jongen geboren worden, moet Siemen de dieren goed in de gaten houden. “Elke ochtend om 4 uur sta ik op en ga ik even controleren of alles okay is. Daarna kan ik nog even terug op bed. Om ongeveer half 10 is het voedertijd en tijd voor een tweede controle ronde. “Het is belangrijk dat je alles goed in de gaten houdt, dat brengt drukte. Maar het hoort erbij.”

Goede knecht
Kitty Smit is er vandaag ook. Zij helpt waar ze kan. Terwijl Siemen de schapen langs gaat voert zij alvast de kippen en zij neemt ook vaak de avondronde voor haar rekening. “Ze is best een goede knecht hoor,” zegt Siemen lachend. Ondertussen schept hij de poep achter de twee pinken (jonge koeien) weg. Stil zitten past duidelijk niet bij hem, want de emmer wordt alweer gevuld met vers water voor de dieren. “Schoon water is het allerbelangrijkst! Daarbij moeten de dieren goed eten en hou je de hokken schoon.”

Rustige schapen
De schapen die hier binnen in de boerderij staan, zijn verdeeld over twee verschillende hokken. Ze reageren allemaal heel rustig op Siemen die door het hok loopt met verse plekken hooi en biks brokken. “Als je goed voor ze bent en rustig beweegt, dan gaat het prima. Ze zijn vaak nieuwsgierig. Vooral lammeren die een tijdje de fles hebben gekregen, komen makkelijk dichtbij.” Siemen loopt naar een tweede hok. Hier staan drie schapen met drie jonkies. “Allemaal eenlingen en nog erg klein. Daarom staan ze nog even apart. Dan wordt niemand onder de voet gelopen. De allerjongsten en veruit de meesten staan trouwens in de stal naast ons huis. Dan kan ik ze nog makkelijker in de gaten houden in hun meeste kwetsbare dagen.”

Naar buiten
De ooi die moet lammeren gaat tijdelijk in een kleiner, afgezet deel. Samen met haar jongen heeft ze hier even de rust om bij te komen van de bevalling en een band met haar kinders op te bouwen. Als de lammetjes goed drinken bij hun moeder en goed op eigen benen kunnen rondstappen kan de ruimte iets groter en kunnen er meerdere schapen bij elkaar staan. Wie groot en sterk genoeg is mag samen met moeders mee de wei in. Voor sommige lammeren heel spannend, andere springen van geluk met 4 poten in de lucht.

Koude nachten
Hoewel het vandaag als voorjaar voelt, tussen al het jonge grut en met de zon hoog aan de hemel, zijn de nachten nog koud en guur. “Daarom staan ze ’s nachts nog binnen. Dat willen ze ook graag. Mooi warm, veilig en in een lekker strobed. Ik hoef ze ook nooit te halen, ze komen vanzelf naar me toe en lopen mee naar binnen.”

De andere dieren
Een rijtje koeien staat rustig te herkauwen. “Die krijgen allemaal volgende maand een kalfje. De kalfjes laat ik bij hun moeder lopen. Dat is een prachtig gezicht.” Ook staat er een stier. “Dit is de allergrootste lieverd die er is,” zegt Kitty en geeft hem een kriebelbeurt onder zijn kin. “Vroeger hadden we hier 50 koeien staan,” vertelt Siemen. “Alles is begonnen met 1 koe en steeds als we voldoende hadden gespaard kwam er weer één bij. Zo ging het ook met de landjes, steeds kwam er weer één bij. Met de verkaveling is dat herverdeeld.”

Zwaluwen
Nu is het vrij stil in de stal, maar als de zwaluwen straks weer in grote getale de nesten bouwen klinkt er de hele dag muziek in de stal. “Die kunnen een herrie maken hoor!” Siemen heeft gezien dat alle dieren er goed bij staan. De dieren hebben hun natje en droogje gekregen en sommigen zijn in de wei gezet. Het ochtend ritueel is klaar en het is hoogste tijd voor koffie met zijn broer Pe.

Het was een heerlijk start van mijn ochtend en ik kom graag nog eens terug als de kalfjes geboren zijn. Bedankt voor ons bezoek.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen