maandag 4 maart 2024
spot_img

Voordat u gaat: laat u weten wat u wilt?

Praten over de dood of het levenseinde? Dat is bij ons thuis een doodgewoon onderwerp. Logisch, met mijn werk als uitvaartbegeleider. Maar ook ik heb geen compleet draaiboek klaarliggen, voor als de dood mij overvalt. De grote lijnen zijn bekend, dat komt zo ter sprake, gewoon aan de keukentafel. Wat willen we en vooral wat willen we niet? Met de nadruk op ‘we’, want ik wil niet over mijn dood heen regeren.

Ik ben er namelijk niet meer en ik hoop dat mijn na(ast)bestaanden verder gaan en verder kunnen met hun leven. Dat kan alleen als ze ook iets te zeggen hebben over wat er na mijn overlijden gebeurt en hoe ze dit, in combinatie met mijn wensen, vormgeven.
Net zoals ons verzekeringspakket en de vaste lasten bespreken we ons ‘afscheidspakket’ af en toe even. We toetsen dan: is het nog actueel of kan/mag het anders?’

Hoe is dat bij u? Heeft u weleens nagedacht over de dood en
het levenseinde? Voor de ‘achterblijvers’ is het prettig en om
te weten ‘watdewensenzijn’. En het is realistisch, want we
krijgen er allemaal mee te maken. Wat zijn uw ideeën?
Biedt uw religie houvast door vertrouwde rituelen?
Wat vindt u belangrijk? Weten uw naasten dit?

‘Laten we eens ongedwongen praten over de dood en het levenseinde’

Mag ik u op weg helpen? Wist u dat er spelletjes bestaan om op
ongedwongen wijze uitvaartwensen met elkaar te delen? Ik leen het u graag uit. Wensenboekjes zijn ook een handig hulpmiddel en uiteraard sta ik klaar voor een vrijblijvend gesprek. Ik verzorg ook lezingen over dit onderwerp bij uw genootschap, vereniging of ander gezelschap. Niet om het zwaar te maken, maar omdat het bij het leven hoort.

Het is soms een hele stap: contact opnemen met een uitvaartbegeleider. Zeker als u
onomkeerbaar ziek bent. Toch geeft het rust om wensen en mogelijkheden te bespreken.
Er kan vaak meer dan u denkt. Weet dat u mij altijd kunt bereiken.
Door gewoon te bellen, een e-mail of Whats-Appje te sturen.
In geval van overlijden ben ik 24/7 telefonisch bereikbaar.

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen