Mason (3) en Olivia (2) krijgen de kans de kuikens van heel dicht bij te bekijken en uiteraard zachtjes te knuffelen. Tekst en foto’s: OdB

In Nederland zijn er 900.000 ouderen die zich eenzaam voelen. Dit zijn niet alleen mensen die thuis wonen, maar ook in verzorg- en verpleeghuizen. Er zijn al heel veel instanties in Nederland die zich inzetten tegen deze eenzaamheid. Veelal gaat het om kort durende evenementen. Tijdens de huidige coronacrisis zijn kuikens wél welkom in de diverse instellingen, in tegenstelling tot bezoekende mensen.

Stichting het Knuffelkuiken zet zich in tegen eenzaamheid en wel op een heel bijzondere manier. “Wij zetten een broedmachine neer, met eieren, die gedurende drie weken aanstaat. Na drie weken komen de eieren uit. De ouderen en (klein)kinderen mogen vanaf dag één de kuikens groot brengen. Uiteraard zorgen wij voor de juiste begeleiding en adviezen, want het project moet ook voor de jonge dieren leuk zijn. Zo helpen we een groep kwetsbare mensen door de coronacrisis heen. Ouderen en gehandicapten mogen nu geen mensen ontvangen. Door deze projecten zie je dat je mensen toch een stukje geluk geeft. Er zijn deze maand 30 zorginstellingen die gebruik maken van onze kuikens.”

Ook voor scholen
“Als wij een broedmachine plaatsen op een school heeft dit een totaal ander doel. Hier gaat het om het bewust maken van hoe het leven ontstaat. Het is voor kinderen leerzaam om te zien hoe eieren uitkomen, kuikentjes te zien groeien en de kippen groeien en te verzorgen. Kuikentjes zijn geen knuffeldieren en moeten gerespecteerd worden net zoals elk ander dier. Wanneer de kuikens dit zelf toestaan mogen ze opgetild worden. Kuikens zijn makkelijk in onderhoud, ze eten en drinken zelfstandig. Het enige wat ze extra nodig hebben is liefde, net zoals de mensen die ze verzorgen.”

Blije kuikens
Wie wordt er nu niet blij van kuikentjes? Het is zo ontzettend leuk om naar ze te kijken, jong en oud kunnen er samen van genieten. “Een hobby is uitgelopen tot een heuse broedmachine uitleen-stichting in Noord-Nederland. Maandelijks staan er diverse broedmachines te broeden op scholen, in verzorg- en verpleeghuizen. De spullen worden tegen een vergoeding aan u beschikbaar gesteld. Onze materialen zijn van hoge kwaliteit en worden jaarlijks gecontroleerd. Hierdoor bent u verzekerd dat u een kwalitatieve machine huurt. Alle spullen inclusief kippen kunt u aan het einde van het project weer aan ons retourneren.

Uw eigen kippen grootbrengen
Het is ook mogelijk om als particulier een broedmachine te huren. U kan zelf de kuikens groot brengen en de kippen houden voor de eieren. Als u de kuikens liefdevol groot brengt krijgt u een hele fijne en vooral handtamme toom kippen voor in uw tuin. Wanneer u geen ruimte heeft voor de kuikens dan kan u deze weer terug brengen naar de stichting.