woensdag 17 juli 2024
spot_img

Voorkom ongevallen, houd wegen veilig en berijdbaar

Klei maakt polderwegen gevaarlijk glad
Na werkzaamheden op akkers en velden nemen landbouwvoertuigen met hun profielbanden klei mee de weg op. Zeker in de oogsttijd is het landbouwverkeer intensiever en de kans op klei op de weg groter. Dit kan gevaarlijke situaties voor het verkeer opleveren, juist bij vochtig weer.

Hoewel de meeste agrariërs en loonbedrijven hun best doen om de weg schoon te houden, kunnen wegen toch vervuild raken met klei. In combinatie met mist en regen kan de weg erg glad worden. Deze bedrijven zijn dan ook verplicht om de weg zo snel mogelijk schoon te maken en met borden verkeersdeelnemers te waarschuwen voor slipgevaar. Weggebruikers worden op hun beurt gevraagd om hun snelheid aan te passen aan de omstandigheden.

Controle
Hoogheemraadschap Hollands Noorder-kwartier controleert in de komende maanden extra op klei op (polder)wegen in de gemeenten waar het waterschap wegbeheerder is. Dit om onveilige verkeerssituaties te voorkomen. Vervuilers die hun kleisporen op de wegen achterlaten, worden verzocht om deze zo snel mogelijk op te ruimen. Het schoonmaken gebeurt met bezems of een veegwagen en eventueel met water onder hoge druk. Als de vervuiler verzuimt om de weg schoon te maken, ruimt het hoogheemraadschap de klei op. De schoonmaakkosten worden bij de betreffende vervuiler in rekening gebracht. Ook kan er een preventieve dwangsom worden opgelegd aan notoire vervuilers.

Verkeersveiligheid
Het hoogheemraadschap beheert circa 1400 kilometer wegen, voornamelijk in landelijk gebied en is verantwoordelijk voor veilige en goed berijdbare wegen. Daarom vragen we agrariërs en loonbedrijven om altijd, maar speciaal tijdens de oogstwerkzaamheden, de wegen schoon te houden en andere weggebruikers te waarschuwen. Weggebruikers op hun beurt zijn gewaarschuwd: klei in combinatie met mist en regen kunnen wegen spiegelglad maken. Pas daarom uw snelheid aan. Zo houden we samen onze wegen veilig en berijdbaar.

Meldingen
Gevaarlijke situaties met klei op de weg kunt u melden via het Klant Contact Center van het hoogheemraadschap: tel. 072 582 8282. Kijk voor meer informatie op www.hhnk.nl/kleiopdeweg.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen