dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Voorzet

Hart voor Medemblik (HvM) heeft bij de verkiezingen een geweldig resultaat geboekt. Van 1 zetel (Tjeu Berlijn, voorheen VVD) naar 6 zetels. De VVD was al één zetel kwijt aan HvM en wist de overige 5 zetels te behouden. CDA ging van 6 naar 5 zetels en GB hield haar 5 zetels. Drie partijen zijn nu dus even groot in de raad. Weliswaar heeft het CDA van deze 3 de meeste stemmen gehaald, ook zij verloren een zetel. Ook Morgen! verloor een zetel. D’66 bleef in zetelaantal gelijk, al haalden ze meer stemmen. GL bleef net als CU steken op 1 zetel.
Er is dus maar 1 duidelijke winnaar van de verkiezingen dat was HvM. Waar de meeste partijen woningbouw als speerpunt hadden koos HvM voor het terugdraaien van het recycletarief. Als nieuwe partij wilden ze zaken transparant en professioneel aanpakken dus kwam er een informateur. Deze vroeg alle partijen een soort populariteitspoll op te stellen. Wie wil het liefst met wie. De VVD gaf al aan dat partijen in het midden het hoogst zouden scoren en dat bleek ook. Naast HvM gooiden CDA, GB en D66 hoge ogen. HvM besloot het advies van de informateur te volgen hoewel hun programma vooral aansluit op dat van de VVD. U kent het resultaat. Vervolgens nam het CDA als tweede partij de formatie over en besloot zonder zelfs maar in gesprek te gaan met de VVD met Morgen! verder te gaan. Waarmee nu niet alleen de VVD maar ook HvM aan de kant staat en de rechtse kiezers buitenspel staan.
En dan vragen we ons af waarom het vertrouwen in de politiek afneemt? De uitdagingen waar Medemblik voor staat vragen juist nu om een brede samenwerking. Spelen op de bal en niet op de man. Wie pakt deze voorzet op?

Andrea van Langen.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen