donderdag 13 juni 2024
spot_img

Vrouwen van Nu afd. Andijk-Oost

Op 13 februari hielden we onze jaarvergadering. Na de opening volgden de gebruikelijke dingen van een jaarvergadering. Het jaarverslag toonde 9 avonden met een gemiddelde opkomst van 40 leden.
Daarna deden de diverse commissies verslag: de reiscommissie die weer leuke uitjes had georganiseerd en de commissie lief en leed, die bezoekjes had afgelegd bij huwelijksjubilea, het bereiken van een hoge leeftijd of na een ziekenhuisopname.Ook werden verjaardagskaarten of beterschapskaarten verzonden.
Deze kaarten worden gemaakt door leden.
Daarna kwam het financieel verslag en de bevindingen van de kas controlecommissie.
Ook was er een bestuursverkiezing: Truda en Lyda aftredend en Marian en Pieternel nemen hun plaatsen in.
We hadden enkele jubilarissen: Ellie 50 jaar lid en Wil 35 jaar lid. Zij werden verrast met een boeket.

Na de pauze was het woord aan Natalie van uitvaartvereniging  Charon. Zij vertelde ons diverse mogelijkheden van een uitvaart. Er kunnen rituelen gedaan worden om toegevoegde waarde aan een uitvaart te geven.B.v. lichtritueel met kaarsen, bellen blazen (hierbij het idee dat herinneringen aan de overledene het luchtruim kiezen) of linten. Hierbij worden linten in de lievelingskleuren van de overledene en/of achterblijvers samengeknoopt en gedeeltelijk in de kist gedaan. De knoop staat voor verbinding. De linten worden afgeknipt op het laatste moment. Dit is het symbool van loslaten. De overgebleven stukken lint kunnen mee met de nabestaanden als herinnering.
De kist of baar met de overledene kan op verschillende manieren worden gekoeld: met een plaat of graszoden besproeid met rozemarijnolie en een homeopatische samenstelling. Tegenwoordig is ook een biozak mogelijk hetgeen het afbreekproces door bacterieen vertraagd. Deze methode komt uit Spanje, waar het door de warmte moeilijk is een overledene te bewaren tot begrafenis of crematie.
Er is heel veel mogelijk en bijna alles is bespreekbaar. De enige wettelijke verplichting is dat bij vervoer de overledene bedekt moet zijn. Verder zijn er geen bepalingen.
Hoewel dit een “zwaar”onderwerp was, gaf dit toch een interessante avond.

Onze volgende avond is woensdag 21 maart, samen met afd. West in Cultura.    GDD

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen