dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Vrouwen van Nu afd. Andijk-Oost

De eerste avond van het nieuwe seizoen was dinsdag 11 september met als onderwerp De keuken van Annemieke. Er was een grote opkomst en het bestuur kon het 60e lid verwelkomen met een bloemetje.
Het plakje cake bij de koffie was van Joke Wijdenes, die in augustus 50 jaar getrouwd was.
Het eendagsbestuur werd aangewezen: Akke Harders, Rosalien Dol, Truus Mol, Joke Wijdenes, Aja de Vries, Anneke den Hartog.

Annemieke de Kroon (Oud Andijkse) vertelde ons over bewustwording van eten uit de supermarkt. Zo’n 10 jaar geleden was ze totaal uitgeblust, ze had astma, eczeem, psiriasis. Tot ze iemand tegenkwam die gestudeerd had in gezonde voeding. Annemieke ging zich hiermee bezighouden en binnen een half jaar was ze alle klachten kwijt. Ze ging zich verder verdiepen en geeft nu lezingen (bij ons de 125e) schreef 3 kookboeken over gezonde voeding, was in diverse t.v. programma’s, geeft workshops.

Gezonde voeding is heel goed naar je lijf luisteren. In de media wordt er veel aandacht aan besteed met vaak tegenstrijdige verhalen, soms zelfs extremen. Zodat de mensen een wirwar aan
informatie krijgen.
Eten geeft energie, is nodig voor groei, smaakontwikkeling, functioneren en gedrag, geeft gezelligheid. Als je darmflora in balans is geeft dat een goed gevoel. Door verminderde voedingswaarde van ons eten kun je eigenlijk niet zonder voedingssupplementen.
De industrie promoot veel producten als gezond, maar de vermelding op de verpakkingen kloppen vaak niet en alle E-nummers, daar weten de consumenten geen raad mee. Voor de fabrikanten is geld verdienen belangrijker dan gezondheid.
Naarmate de avond vorderde kreeg ik lichtjes het gevoel dat we niks meer kunnen eten. Maar Annemieke zei: Als je je eetgewoonten wilt veranderen doe dat dan niet in 1 keer, maar doe bewust boodschappen.
In de pauze kregen we een smoothie en een bonbon (gemaakt van kikkererwten en pure chocola) allebei gezond en best lekker.
Ze sloot de avond af met een grappig gezegde: Er zijn 3 belangrijke vragen in dit leven: waar kom je vandaan, waar gaan we naar toe, wat eten we vandaag.
Volgende avond 9 oktober. GDD

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen