maandag 15 juli 2024
spot_img

Vrouwen van nu afdeling Andijk-West

Dinsdagmiddag 6 maart jl. bezochten de Vrouwen van Nu afdeling Andijk-West het bedrijf van Biesheuvel Knoflook in Slootdorp. Sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook op ongeveer 50 hectare. Niet de gedroogde bolletjes in een netje, maar sappige witte bollen met een mooie groene stengel. Fris en pittig van smaak en heel gezond.
Na de ontvangst met koffie/thee met taart wordt een korte film vertoond hoe de knoflook groeit en wordt verwerkt. In oktober worden de teentjes geplant in de volle grond en in juni geoogst. De grote rooimachines trekken de knoflookplanten met bol en al uit de grond. De machine stort ze in houten kisten van zo’n 300 kilo. Daarna begint het gereedmaken voor de Europese markt. Ruim 90 % gaat naar het buitenland. Een deel wordt bewaard in koelcellen en een deel in zuurstofarme cellen zodat ze langer bewaard kunnen worden om het hele jaar door te kunnen leveren en er producten van te maken.
Tijdens de rondleiding door het bedrijf werd bekeken wat er allemaal mogelijk is, bijvoorbeeld knoflookpuree met de eigen pureermachine die mooie grove stukjes knoflook maakt en in verschillende soorten te verkrijgen is. Er worden ook steeds nieuwe producten ontwikkeld om aan de vraag te voldoen.
Veel wijzer geworden van de wereld die knoflook heet werd de rondleider hartelijk bedankt en werden de Vrouwen van Nu verrast met een potje gehakte verse knoflook.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen