dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West

Vanavond hebben we een informatieve avond over de Stichting Mee & de Weering. Dat zegt veel mensen niets en daarom maar tekst en uitleg gevraagd. Dat doet Mevrouw Marjan Steltman namens de afdeling in Hoorn, want het is een landelijke organisatie. Zij is een van de coördinatoren voor de vrijwilligers die mensen kunnen bijstaan. Dat kan zijn een maatje zijn bij dementerende mensen of een psychische ondersteuning nodig hebben. Maar ook een lichamelijke beperking hebben tot aan terminale personen, waarbij dan oa. de mantelzorger ontlast kan worden. Maar ook wat lichtere gevallen, als hulp bij thuis administratie of financiën. Begeleiding van mensen met een taalachterstand. Zijdelings heeft men te maken met “Wonen plus” die o.a. een boodschappen doet, maar ook auto ondersteunende acties of kleine huis- en tuin werkzaamheden.
Dat is bij deze vrijwilligers niet aan de orde. Ze stellen zich een dag-deel of soms meer, beschikbaar om mensen te ondersteunen. Ze mogen ook geen medische handelingen doen. Deze vrijwilligers komen thuis en zelden in een verzorgingshuis. De ondersteuning voor/van het werk wordt begeleid door de coördinatoren. Daarvoor is de basis een training van ongeveer een halve dag. Er zijn 3x per jaar thema trainingen van een halve dagdeel en coaching op aanvraag. Beoordelen is heel moeilijk. Of je nu een beroepskracht bent of vrijwilliger.
We kregen vooral mee, dat luisteren erg belangrijk is. Zelf moesten we in groepjes ervaren en opschrijven wat je wel en niet zou moeten doen. Maar ook tijdens het werk signalen oppikken en terug koppelen. Grenzen stellen bij het werk is ook belangrijk. Wil iemand een ochtend of middag weg naar bv de stad, dat moet dat niet automatisch uitlopen naar een hele dag, omdat het zo gezellig is. Hulp kan je zelf aanvragen of eventueel via een huisarts. Tegenwoordig vallen ook de budget-buddy’s onder de stichting, die ondersteuning bij de Gemeentes aan kunnen kaarten, zodat kinderen ook een zwemdiploma kunnen halen of mee gaan met schoolreisjes als de ouders weinig geld hebben. Ook een bijdrage voor schoolspullen kunnen hieronder vallen.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen