dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West

Theekoffiekado heten ze. Waar zou dat over gaan en als we Cultura binnen stappen, staan al lekkernijen klaar, die we gebruiken tijdens de avond, die gaat over thee. Oubollig? Wel nee. Er wordt tegenwoordig veel thee gedronken en dan is het juist interessant om wat achtergrond informatie te krijgen. Michel en Ineke met assistenten Jolanda en Peter leggen ons een en ander uit en laten ons uiteraard thee proeven. Een soort workshop dus. Het bedrijf staat op diverse markten en via de webshop kan je een en ander kopen. Thee komt van een struik die ongeveer 3 meter hoog wordt, maar ook van een boom, die wel 15-20 meter hoog wordt. Deze laatste heeft wat bredere blaadjes en wordt anders geplukt. Uiteraard zijn in China veel plantages te vinden, maar ook in India, bijna net zo veel, Kenia, SriLanka, Indonesië, Maleisië en uit Turkijë komt veel zwarte thee. Zwarte thee is het langst gefermenteerd. De bekendste is de Earl Grey, vaak aangevuld met diverse kruiden/planten als Bergamot. De Lapsang Souchon is gerookt met naaldhout en wordt o.a. ook gebruikt om vlees en kip te marineren. We proeven dan ook het mengsel “Zuiderzee”.

Thee is er in gradaties – full leaf tea, broken tea, fannings en dust. Deze laatste wordt gebruikt in de theezakjes, dus de minste kwaliteit. Geplukte blaadjes worden in kisten opgeslagen voor verwelken en oxideren. Men laat er warme lucht onder langs gaan voor het nodige vocht verlies. Dan duurt een 8-12 uur. Dan worden de blaadjes tussen rollers heen en weer  geplet, zodat er nog meer vocht uit komt. Uiteraard weer drogen, want anders krijg je als nog schimmelvorming. De witte thee heeft de meeste oxydanten en veel vitamine C. Het is van de 1ste pluk en kort gefermenteerd. We proeven hiervan het mengsel “het geheim van Toetanchamon” . De groene thee valt tussen de witte en zwarte in. Hiervan proeven we de mix “het smaakpaleis”. Het ruikt naar vanille, vruchten en andere kruiden.

Thee zou ook een medicinale werking kunnen hebben. We kennen allemaal het verhaal dat cranberries-thee goed zou zijn voor de blaas. Brandnetels zouden reinigend werken en bij anijsthee zou je goed kunnen slapen. Helaas was deze al uitverkocht, maar we konden vele andere soorten kopen. De thee met de vreemde naam Pu ehr Thee zou honger stillend en vet- en vochtafdrijvend zijn. 2 kopjes voor 12 uur en 1 na acht uur ‘s avonds. Gekookt water van ongeveer 80 graden geeft het beste resultaat voor een mooi kopje thee. De quiz vragen die we naderhand nog mochten invullen leverden Tineke met dochter Penny de prijs van 2 thee mokken op. Bepakt met losse theezakjes, thee-houders, thee en of mokken gaan we, na een gezellig avond, op huis aan.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen