maandag 24 juni 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West

Volle zaal in Cultura en enkele gasten die na onze zomervakantie wachten op tekst en uitleg van onze gast, schrijfster Mary Schoon, dat werd een gezellige avond.

Mary begint met het ons bekende bollenpellen, waarbij ze een centje bijverdient en een type machine ging kopen. Dat vonden vader en moeder niet echt een goed idee, maar type ging sneller dan schrijven. Een inbraak in de pastorie was de aanleiding voor het eerste manuscript. Uitgeverij Kluitman vond het niet goed genoeg, maar ze mocht wel met naam en foto in de krant voor meer bekendheid. Ze trouwde jong, zat aan huis gekluisterd in Stompetoren, maar gingen al snel weer in Akersloot wonen. Daar kwam de kinderopvang, de toneel vereniging, de ouderraad die vroeg of ze niet een Kerst toneelstukje wilde schrijven. Allemaal gedaan op basis van sprookjes met een heks. Zo nu en dan werden ze ook vertaald in Duitsland en/of Canada.

Maar ja, je wil meer en waar moet je dan over schrijven. Ze bezocht de opleiding Stichting School en Samenleven, waarin je o.a. leert hoe je jezelf en je boek moet promoten. Dan bezoek je o.a. scholen, kinderen van 5 tot 9, maar na zo’n 12 jaar heks zijn, wil je je horizon wel weer verbreden. Een ouder publiek zoeken met andere verhalen. Er bestaat een schrijvers vakschool en daar leer je weer andere dingen die je bij je ontwikkeling nodig hebt. Royalties. Nou net aan. Bij de eerste oplage krijgt je ongeveer 6%, bij een herdruk 8% en heb je mazzel bij nog een druk, dan 10%. Worden titels samen gevoegd in 1 boek, dan begin je weer met 6%. In het begin van haar loopbaan schreef Mary over een weesmeisje Tilly Tod in drie verschillende verhalen, welke laten zijn samengevoegd in een triologie.

Onderwerpen uit de praktijk, waar ze dan ook research voor moet doen. Een varkensboer bezoeken, een reis via de Afsluitdijk, Friesland en in Drenthe eindigt om een trouwjurk te bezorgen. Zo komen we meer onderwerpen uit haar boekjes ter sprake.

Na de pauze heeft Mary een kwis, waarbij wij mutsjes krijgen om bij een goed of fout antwoord het mutsje op of af te zetten. Een kleine beloning aan het einde van de kwis. Gezegdes, plekjes uit Westfriesland en omstreken, van alles wat. Het één weet je, het ander gok je, maar we genieten de hele avond van een vlotte vertelster en een kijkje in haar leven.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen