maandag 15 juli 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West

Bregtje Buishand en Dilly Koetsier gaven ons een avondje plezier. Leden van Skroivendervort en Creatief Westfriesland kwamen ze in Westfries kostuum naar Cultura. We krijgen een korte uitleg over de opbouw van de kleding. Aan de onderkant van de rok zit een zwarte band. Natuurlijk voor de vuiligheid en slijtage. Geen crinolines, zoals de Fransen dat deden, maar verschillende onderrokken over elkaar, begin jaren 1900. De gedragen korsetten gaan ook met de mode mee. Soms plat van voren en een ”kontje” aan de achterkant. Maar ook geheel strak met een smal middel. Open onderbroeken, Bregtje noemt ze snelpissers, veranderen later in textiel wat je aan de zijkanten vast knoopt om je middel. Erfstukken dragen ze. Opa Buishand was slager en daar konden ze zich zilveren kap sieraden veroorloven. Boeren droegen meestal goud, maar dan moest de boerderij wel hypotheek vrij zijn. Anders mocht het niet. Ferroniéres heten de voorhoofd sieraden.
Beiden hebben de verhaaltjes die ze vertellen zelf geschreven en gaan over alle daagse onderwerpen, zoals naar de Kermis gaan,en “foute” jongens tegen komen. Ja, je moest van het zelfde houtje zijn, anders mocht je de andere dag niet meer van huis.
Hilarisch is het verhaal over de kousen, hoe het jarretelletje in de weg kon zitten, je kousen evengoed liet afzakken, de ladders plakken met nagellak of velpon. De latere panties, die soms over elkaar werden gedragen, omdat het ene been vol ladders zat. We zien het allemaal voor ons.
Het zwumpak. Ook al zo’n verhaal in het Westfries. Gebreid, wat natuurlijk uitzakte, maar ook het katoenen badpak met elastiek om je middel, eentje met een rokje eraan, later met de zogenoemde vergieten (voorgevormde plastic cups) en dan later de bikini. Hele leuke gezellige stukjes, afgewisseld met af en toe een liedje. Onze avond was weer veel te snel voorbij.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen