woensdag 19 juni 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West

Een avond die zeer veel indruk maakt met de Moedige Moeders (bekend uit Volendam), een moedige moeder en een moedige zoon die hun verhaal vertellen rondom verslaving. Verslaving is
overal, van gamen en gokken tot aan het gebruik van drank, partypillen en andere lichte tot zware
verdovende middelen. Niet alleen in de grote steden maar ook gewoon in het dorp op het platteland.

Opeens kun je daar als gezin mee te maken krijgen. Een zoon of dochter die verslaafd raakt. Zo ook deze moeder met een verslaafde zoon. In 2004 kan ze het niet meer aan en zoekt hulp bij de
Moedige Moeders. Vanuit Volendam was eerder een campagne opgestart door 2 moeders van een verslaafd kind om dit probleem aan te pakken en er niet meer voor weg te lopen of het in de doofpot te stoppen. Dat werd niet altijd in dank afgenomen, maar van lieverlee sloten zich veel meer Westfriese moeders (ouders) zich aan bij de Moedige Moeders. Nu zijn er landelijk zo’n 10 afdelingen die niet lijdzaam willen toekijken hoe het gezin maar ook het verslaafde kind ten gronde gaat. Niet alleen de steun voor de ouders maar ook met de politiek praten om tot oplossingen te komen. Gaat een kind naar een afkickkliniek dan kost dat veel geld. Als kinderen onder de 18 zijn, dan is er van de plaatselijk overheid een andere oplossing.
We horen deze avond ook het indringende verhaal van de zoon waarin hij vertelt wat hem bewoog en overkomen is. Groep 8, het eerste jaar in de brugklas. Het begon al op heel jonge leeftijd. Het verdoezelen, het liegen, de uitvluchten, het komt allemaal aan de orde. Zowel de ouders en ook de leerkrachten op school hadden niets in de gaten. Ouders die denken dat een en ander aan hun ligt.

Waar ging het mis? Het kind dat gewoon zijn eigen weg gaat en foute beslissingen neemt. Zware tijden, maar uiteindelijk komt de zoon in een goede kliniek terecht, heeft nu een opleiding gedaan en is aan het werk. Maar verslaafd blijft hij, daar kom je je leven niet vanaf. Je moet steeds sterk in je schoenen staan om niet weer terug te vallen. Een bijzonder indringend verhaal van een moeder en zoon (uit Westfriesland). Verslaafd. We kunnen er zomaar mee te maken krijgen.
Verder deze avond wat mededelingen, waaronder nog een uitgestelde gezamenlijke avond met Oost op 1 juni o.l.v. Keep ‘t Simple. En de avond op 18 mei met Trudy Ypma. Interesse? Kijk op onze website: Vrouwen van Nu Andijk-West of loop eens binnen in Cultura tijdens onze avond.
En we feliciteren Tineke met haar 25 jarig lidmaatschap!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen