Uitleg in molen de Ceres. Foto: aangeleverd

Het is weer mogelijk om met een groep dames van Vrouwen van Nu West op pad te gaan.
Met 19 dames gingen we op 8 juni naar Bovenkarspel om molen de Ceres te bezoeken.
Bij aankomst stonden de 2 gidsen op ons te wachten, zij verzorgden de rondleiding deze middag.
De molen is een achtkante stellingmolen-korenmolen die stamt uit 1849. Tot aan 1968 heeft de molen regelmatig gemalen. In 1986 kwam de molen in handen van Stichting de Westfriese molens. De molen raakte steeds meer in verval.

Een groep lokale molenliefhebbers richten toen de Stichting Vrienden van de molen Ceres op. De molen vermaalt tarwe en spelt, en hij is ook als trouwlocatie beschikbaar.
Na de brand die in oudjaarsnacht van 2019 de molen trof door mogelijk een vuurpijl was de molen niet volledig afgebrand.
Door grote inzet en vele donaties was er voldoende geld om de molen te restaureren. Dit werd uitgevoerd door vrijwilligers. De molen bleef zijn rijksmonument status behouden.
Tijdens de rondleiding kregen we daar een goed beeld en uitleg van.
In de molen zijn nog de verbrandde verbindingen aanwezig.
De vrijwillige molenaars lieten ons ook zien hoe de wieken werden bediend middels een touw als de wind veranderde. Zij gaven ook uitleg hoe de productie werkt van tarwe naar meel.
Het was een hele mooie, goede en duidelijke uitleg wat er allemaal in de molen gebeurt. Al deze werkzaamheden gebeuren door vrijwilligers die er velen uren in steken.
Heel hartelijk bedankt voor de mooie rondleiding, de molen is zeker een bezoek waard.
Na afloop gingen we in de Zorgbrasserie Bij de Molen koffie/thee met een zelfgebakken punt appeltaart met slagroom of een punt monchou taart eten.
In de zorgbrasserie werken mensen die een zorgvraag hebben en die begeleidt worden door de medewerkers. Het was een zeer leerzame en gezellige middag.