Film met popcorn. Foto aangeleverd

Film avond met popcorn. Ja ook dat kan bij ons en er is gekozen voor een compilatie van de regenwouden op de wereld. Our Great National Parks met het commentaar van Barak Obama.

In het Congolese regenwoud zien we het penseel zwijn, en de lederschildpad, die ruim 900 kilo zwaar kan worden en ook wel 2 meter lang. Aan de Angolese kust bij Loango zien we nijlpaarden richting de oceaan lopen. Ze kunnen ondanks hun gewicht van wel 3000 kg goed zwemmen. Ook vinden ze het heerlijk om op de branding terug naar het strand te surfen. Het regenwoud van Madagascar komt voorbij, waarin we “witte” apen zien springen over de rotsen. Van hier belanden we in het Yakushima National Park in Japan. Oer bossen. Grote Ceder bomen van wel 1000-7000 jaar oud. Tussen de banyanbomen zie je kleine herten lopen. Niet veel hoger dan 90 cm. Het park is sinds 1993 beschermd. Uiteraard gaan we ook langs het Yellow Stone Park met de Rocky Mountains. Het zou het grootst aan een geschakeld beschermd park zijn, verdeeld over diverse staten en een veelheid aan verschillende dieren., o.a. is daar nog de Bizon. Zelfs warm water fonteinen/geisers kan je zien.

We bezoeken Costa Rica met prachtige beelden van de luiaard, die zichzelf nog in kleur kan veranderen naar groen, zodat je minder opvalt in het regenwoud. In zijn pels zitten ontelbare kleine micro organismen die allen weer een onderdeel zijn van de flora en fauna. Vanuit de regenwouden worden veel medicijnen ontwikkeld en moeten we proberen ze te beschermen/in stand houden. Uiteraard kan Australië niet ontbreken met het Great Barrier Rif met zijn mooie koralen. Ook de krokodillen die vanuit de modder naar de rivier gaan en bij een “weg” waar de vissen overheen moeten, ze hun buik vol kunnen eten. Alleen je bek op en dicht doen en de vis zit erin. Grote schildpadden leggen hun eieren in het zand. Het zijn er te veel om te tellen, maar de temperatuur bepaalt wel weer het geslacht van de jonge schildpadjes. Wonderlijk.

Uiteindelijk belanden we weer in Afrika. In Rwanda – Raine Island en waar de herbebossing al enige tijd goed op gang komt. In het Volcanoes National Park zie je o.a. de gouden meerkatten. Mochten die schade aan gewassen aanbrengen, dan is er zelfs een vergoedingsregeling. Zo kan je samen de regenwouden helpen te blijven bestaan en mogelijk weer uitbreiden. Indrukwekkende film. In de pauze gaan we aan de popcorn. Zoet of zout. Je kan kiezen. Hierna is er nog tijd voor een korte kluchtige film over een roodborstje die op stap is met een muizen familie en denkt dat hij ook op die manier eten moet gaan zoeken. De ekster komt er bij, maar ook verschijn er een poes. Dan is de omgeving, waaronder de kerstboom in het huis niet veilig. Hilarisch en sluit een mooie avond af.