donderdag 28 maart 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West

Onze avond begint met de nieuwjaarswensen voor iedereen en het bestuur vond dat je dat met een alcohol vrije cocktail moest gaan doen. We hebben dit aan Peter gevraagd. Dat kon en met zijn medewerksters werd om 20.00 ons drankje binnen gebracht. Het was een verrassing voor de leden.

We heten Elsbeth Groothedde welkom. Zij gaat ons het een en ander over het Westfries Archief vertellen (www.wfa.nl). Stoffig zo’n archief. Nou dat valt wel mee. Als men iets op wil zoeken moeten je eerst ca. 9 kilometer en zo,n 400 stellingen verplaatsen om bij het juiste dossier te kunnen komen. Het is er ook nog fris, 18 graden en een luchtvochtigheid van 45 graden. Vrije inloop meestal op dinsdag en vrijdag of anders op afspraak (gemaakt per mail).

Sinds 1974 bevat het archief veel stukken van de 7 Oostelijke Westfriese Gemeentes. Zij zijn wettelijk verplicht om bv. bouw dossier, grond aan- en verkopen enz. jarenlang te bewaren. Notariële documenten en veel andere dingen worden gedigitaliseerd en uiteraard via de computer te vinden. Beheren en bewaren en ter beschikking stellen van historische archieven is onder andere het doel.

Zo is er een ‘land’ kaart uit 1353. Het oudste stuk wat in het museum ligt en komt uit een oud archief over Enkhuizen. Geschreven op perkament door Willem de Vijfde. Nog zo”n bijzonder stuk wat in Enkhuizen is gevonden, is de kaart van Dou uit 1657. Geschillen over de verdeling van de geldelijke lasten van de Omringdijk Staan te boek. Het proces duurde van 1637 tot 1695. En zo meer.

We zien uiteraard Andijk op het scherm verschijnen. Anno 1900 en in diverse tijdsverlopen zie je hoe het dorp gegroeid is. Staat er ergens een rondje bij, dan is er een verhaaltje.

Er zitten 4 miljoen persoonsnamen in het archief en ruim 100.000 namen van Andijkers, dus de kans is groot dat Uw naam er ook in staat. In verband met de privacywet mogen sommige items pas na 70 jaar openbaar gemaakt worden. Geboortes pas na 100 jaar en het auteursrecht geldt tot na 70 jaar van het overlijden van de persoon. Kranten van vroeger zijn ook te vinden op de website en nog veel meer vertelt ze.

Elsbeth is verantwoordelijk voor de nieuwe collecties en heeft de Westfriese kaart ontwikkeld, die natuurlijk wel bijgehouden wordt. Ze kan nog uren doorpraten over haar werk, maar aan alles komt een einde. Zo ook deze avond en we bedanken haar voor een inspirerende avond en met uitleg hoe we ook een en ander zelf kunnen vinden in het archief, wel via de computer.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen