dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West

Op stap, nou ja, op de fiets naar Enkhuizen. We verzamelen bij Cultura en pikken her en er nog een paar leden op. Saet en Cruyt / Sow to grow in de Westerstraat is onze bestemming. We komen droog aan, parkeren de 15 fietsen en worden in de mooie zaal met een stukje “goud behang” ontvangen met koffie/thee en gebak.

Uiteraard eerst een stukje geschiedenis, die in Andijk begon doordat mijnheer Groot de zaadjes van een plantje verzamelde, weer opkweekte en uiteindelijk ging verkopen. Uiteraard gebeurt dit nog steeds maar veel grootschaliger dan men toen had kunnen bedenken.
Het kweken van goede planten, met name groenten is van belang voor de wereld bevolking. Onderzoek, uitproberen, resistentie alles komt voorbij. In het leslokaal zien we een soort DNA opstelling waarbij je kunt zien hoe bv. een gewone paprika veranderd van samenstelling als het DNA veranderd. Dan zie je ineens een punt paprika.

Een ingewikkelde materie waar je, op zo’n middag niet te lang bij stil kunt staan. We gaan naar boven waar in de gang een hele serie groentes hangen. Van gips gemaakt. Ooit wilde de “school” in Wageningen dit weggooien, maar nee, het museum is er blij mee. Zo hangen er ook diverse tekeningen van groentes. Mooi om te zien. Een video laat zien dat er wel ruim 879 soorten komkommer zijn of 360 rassen Spinazie en nog veel meer verschillen wat we allemaal niet op kunnen noemen. Gewoon te zien zaad van een palm (heel groot) tot ieniemienie zaad van een begonia. Net nieuw is de tijdelijke tentoonstelling over bloemen. Wat mooi. De rondleiding besloeg ongeveer 2 1/2 uur dus je kan je voorstellen dat we heel wat opgestoken hebben. Na de leiding te hebben bedankt, stappen we weer op de fiets naar huis.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen