zaterdag 5 oktober 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk (West)

Onze plaatsgenoot Roel Doef, werkzaam bij Rijkswaterstaat, was onze gast op 18 september om een lezing te geven over ‘Waterbeheer in Nederland en Proefpolders in Andijk’. We hebben een informatieve, leerzame en gezellige avond gehad met veel mooie beelden en verhalen.
Roel gaf eerst een overzicht van waterbeheer in Nederland. Oude kaartbeelden toonden aan het er vroeger heel anders uitzag. Ooit was het waterpeil in de zee zo laag dat je vanuit het Europese vasteland naar Engeland kon lopen. Ook het West-Friesland landschap zag er vroeger heel anders uit; denk maar aan plaatsnamen als Oostwoud, Stedebroek en Berkhout. Het gebied rond de Zuiderzee veranderde toen bewoners terpen en wierdijken gingen bouwen. De aanleg van polders en het bouwen van dijken maakte de Nederlanders wereldberoemd. Andijk speelt daarin ook een interessante rol. Want Cornelis Lely bedacht een plan voor indijking van land. En zo is men in 1926 begonnen met de Proefpolder bij Andijk (ook te zien in ’Nieuw land’ een serie op de TV) als proef voor de drooglegging van de Wieringermeer. In 1932 was de Afsluitdijk klaar en veranderde de zoute Zuiderzee in het zoete IJsselmeer, en dat had grote gevolgen. De welvaart nam enorm toe, maar de waterkwaliteit kwam wel onder druk te staan.

Roel vertelde enthousiast over zijn jeugd aan de Dijkweg bij de Proefpolder. Al vroeg was hij geïnteresseerd in de vissen in de slootjes en het water rondom het ouderlijk huis HONK. Dat hij nu aan waterbeheer, polders en vissen in het IJsselmeergebied werkt is dus heel logisch. Hij is ook nauw betrokken bij de ontwikkelingen in de Koopmanspolder (al ontstaan in 1411). In 1994 kwam de werkgroep KNAP met een plan voor een natuurlijke inrichting van de Koopmanspolder, en in 2012 is de polder opnieuw ingericht als proefpolder voor waterbeheer van de toekomst. De polder is met een slimme buisvijzel verbonden met het IJsselmeer, waardoor het waterpeil in de polder enorm kan veranderen. Dat had heel gunstige effecten op planten, (paaiende) vissen, vogels en andere dieren. Bovendien is het landschap interessant om langs te wandelen en te fietsen. De waterkwaliteit is enorm verbeterd, en dat was aanleiding voor PWN en kennisinstituten om de polder opnieuw in te zetten als proefpolder voor het zuiveren van water.

60 – 60 – 80. Trouwen, wonen op Andijk, aansluiten bij een vrouwenvereniging. En dan is er zomaar al 60 jaar getrouwd en lid van de Vrouwen van Nu AndijkWest en 80 lentes jong.
Proficiat Truus. Foto aangeleverd

Met de verandering van het klimaat staat het waterbeheer voor grote uitdagingen. Het is dan goed ons daarop voor te bereiden in het IJsselmeergebied samen met grote meren en lagunes in Europa. En polders in Andijk kunnen dan opeens weer heel interessant zijn.
Roel vertelde na afloop: ‘Het was heel leuk om een gezelschap van zeer geïnteresseerde vrouwen tekst en uitleg te geven. Zeer waardevol dat de enthousiaste en leergierige groep zo samen komt. Echt Vrouwen van Nu, waar nog veel meer vrouwen aan deel zouden kunnen nemen.’
‘Ik vind het haast jammer dat ik een man ben’, zegt hij lachend.

Roel bedankt voor een mooie avond!

Kijktip: Op 17 oktober is de Koopmanspolder te zien bij NPO2 19.05 uur

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen