zondag 23 juni 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West

We beginnen dit jaar met onze plaatsgenoot Marco van der Lee, die o.a. zzp-er is bij de agrarische natuur vereniging. Ook struint hij in eigen tijd de omgeving af naar aparte bloemen in onze regio. Dat is interessanter dan de bloemen die ergens staan waar we niet vaak komen.

Het klein vlooienkruid komt als enige bij ons op de Vooroever voor en nergens meer in N.H. Waarschijnlijk komt dat omdat er bij het aanleggen van o.a. het labyrinth in de voormalige Koopmanspolder er diverse soorten grond zijn aangevoerd. Sommige planten doen het goed op onze klei, maar zit er wat zand bij, dan krijg je een heel andere vegetatie. Zo komt de zee-aster weer voor op brakke grond.

Door de Afsluitdijk is het water veel zoeter geworden, waardoor er ook weer verschuivingen zijn gekomen. Daar en tegen is een bezoekje aan de bermen bij het Naviduct een kadootje. Door zandverstuivingen staan daar weer andere plantjes. (oranje) havikskruid, (gele) wondklaver, (wit) blaassilene. Veel namen die we niet kennen, maar als bloemetje wel eens gezien hebben. Ook valt ons op bij de dia’s dat er veel geel, wit en blauw voor komt. Leuk in de euro tijd is het duizendguldenkruid, nee niet groen maar een lila bloempje. Bij Onderdijk in het water groeit het blaasjeskruid. Het is een vleesetend bloemetje/plantje. Door het zoeter wordende water vind je ook aan de oevers de watergentiaan (geel) en de waterranonkel (wit). Bij de ijsbaan in Schellinkhout groeit weer een tweerij-ige zegge en platte rus.

Wie verzint dergelijke namen en zo worden we weer verder meegenomen naar de Broerdijk bij Oostwoud waar o.a. de Rietorchis en de paarse koekoeksbloem staan. Er wordt afgesloten met een bescheiden quiz over de bloemetjes die we gezien hebben en er is 1 groep met alle acht goed. Een kleine attentie doet het goed , ook voor enkele andere tafels, die iets minder goed gepresteerd hadden. En zo sluiten we weer een gezellige en ook leerzame avond af.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen