zondag 26 mei 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk-West 85 jaar jong!

Deze maand op 16 november, vieren de Vrouwen van Nu Andijk-West hun 85 jarig jubileum. We gaan genieten van een heerlijk feestbuffet en een optreden van zangeres Eva Lena van den Braber.

Wij zijn begonnen in 1937 als Nederlandse Bond van Boerinnen en andere Plattelandsvrouwen, hier in het dorp op Andijk West.
Tijdens de bezetting verdwenen we wat uit beeld en na de oorlog zijn we verder gegaan als Nederlandse bond van Plattelandsvrouwen.
We hielden ons toen bezig met het werken aan de verbetering van de culturele, maatschappelijke, hygiënische en economische toestanden op het platteland en in het bijzonder het vakonderwijs in de landbouwhuishouding. Een hele mond vol! In de onderwerpen en cursussen stond de vrouw centraal als huisvrouw en moeder.
Wij vonden onderdak in de oude kleuterschool die toen op het huidige terrein van Cultura stond en zorgden zelf voor de thee en koffie, namen in de beginjaren zelf ons kop en schoteltje mee van thuis. Toen Cultura gebouwd werd zijn we mee verhuisd naar het nieuwe onderkomen.

De tijd gaat door. In de jaren 1945-1970 waren er nog veel vrouwen met een agrarische achtergrond lid van onze bond. De onderwerpen veranderden wel, meegaan met je tijd en modern zijn. Onderwerpen als woninginrichting, kleding, reizen, maatschappelijk werk, vrede en veiligheid en niet te vergeten het emancipatieproces bij de leden bevorderen. En dat alles in Cultura. Er kwamen subgroepen bij, de leeskring, museumclub en op stap gaan met elkaar.

In de periode jaren 1970-2000 vond er een verschuiving plaats. Het dorp werd groter er kwamen veel meer inwoners die geen agrarische achtergrond meer hadden. Nieuwe inwoners van overal vandaan. Vrouwen die ook welkom zijn bij de plattelandsvrouwen. Maar was dat dan nog wel een passende naam?
Vanaf 2010 gebruiken we dan ook de naam Vrouwen van Nu. En is iedere vrouw welkom bij ons. Vooral na de corona tijd merkten we dat er ook een duidelijke behoefte is aan het samenkomen en gewoon even je verhaal kunnen doen.

Wij zijn niet de enige Vrouwen van Nu in ons dorp. Op oost is onze zusterafdeling Vrouwen van Nu Andijk-Oost actief. Zij houden hun avonden in het Dorpshuis. Op bestuurlijk niveau werken wij naar een wat nauwere samenwerking toe met beide afdelingen, wat resulteert in af en toe een gezamenlijke avond of uitstapje.

Onze avonden vinden plaats in Cultura van september tot en met mei en zijn vrij toegankelijk om eens te kijken of het misschien ook wat voor u is. De jubileumavond is alleen voor onze geregistreerde leden.
Vanaf januari gaat er weer een heel nieuw programma van start.

Er is vast iets voor u bij!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen