donderdag 13 juni 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West

14Een reis van 3 weken door de Baltische Staten gemaakt door Mevrouw Eugenie Herlaar kunnen we niet allemaal verwoorden in dit schrijven. De Baltische staten bestaan uit Estland, Letland en Litouwen. Vroeger, al dan niet overheerst door andere landen, maar vooral de Sovjet Unie, sinds 1991 onafhankelijk en tegenwoordig lid van de Europese Unie. Alle landen spreken hun eigen taal, maar ook veel overeenkomsten.

Litouwen is overwegend katholiek en we zien dan ook veel pracht en praal in de diversen kerken die we op de dia’s zien. Gelukkig niet van alle 26. De Kazimir kapel heeft veel barokke invloeden met o.a. Veel  verzilverde houten beelden. De St. Annakerk is zo mooi, dat Napoleon hem graag naar Parijs wilde halen. Nou je neemt dat natuurlijk niet even mee op je rug. Wel zijn er 33 soorten bakstenen in verwerkt. Ze heeft daar ook een openbare kunstmuur gezien met literatuur geschiedenis. Heel apart.

In Riga (Letland) ziet ze veel Jugendstill gebouwen. Dit land is protestant. De adel was heel rijk en we zien in een  paleis toch ook weer Delfts blauwe tegels. 138 kamers telt dit gebouw en 300.000 linde bomen in de tuin. Een Versaille achtig park. Ook een 28 meter hoge opvallende gevel van een huis, waar ongetrouwde kooplieden wonen. Veel Gilde-huizen van Duitse kooplieden. Op haar reis ziet ze onder meer een heuvel vol met zo’n 15.000 kruizen, een monument voor vermoorde joden wat van hout lijkt, maar beton is. De duinen bij Nida – een landtong- zijn wel 50 tot 60 meter hoog. Indrukwekkend. Amber = versteend hars – wordt daar gewonnen en is gebruikt in veel paleizen, maar ook sieraden. Op de heksenheuvel komt ze veel houten sculpturen tegen. We zien er enkele. Letland is de grootse van de drie landen en zou de grootste kerk hebben met wel 6700 pijpen in het orgel. Estland heeft de langste kust strook en heel veel eilanden. Daar staat ook de best bewaarde burcht uit vroeger tijden. Dit kwam door de pest. Men durfde door de ziekte zo’n gebouw niet aan te vallen. Er is ook een krater, ooit gevormd door de inslag van een meteoriet. 110 mtr. doorsnee, 22 mtr. Diep en een aarden wal van 7 mtr. hoog. Windmolens op een heuvel. Van de 9 zijn er nog 5 over, waaronder een Hollandse . Talin heeft een middeleeuwse uitstraling met gotische huizen en staat op de Unesco wereld erfgoedlijst.

Dan wordt ook nog St. Petersburg (Rusland) aangedaan met natuurlijk de Hermitage. Staat aan de rivier de Neva. Veel goud, marmer en manshoge vazen van Lapis Lazuli. Vooraf maak je een keuze om iets in dit paleis te bezoeken, want men zegt dat je 11 jaar nodig zou hebben om alles goed te kunnen bekijken. Zo indrukwekkend. Neem alleen al het verwerken van 6.500 m2 aan mozaîken.  Het Catharina paleis van de Tsaar. (kijk eens op google). Door de Duitse overheersing is er veel gestolen en vernield, maar wordt weer in ere hersteld. Het park zou 100 hectare zijn. In de stad zelf liggen veel grachten en lijkt een beetje op Amsterdam. We luisteren allemaal geboeid naar de vele dingen die gezien zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen