zaterdag 13 april 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West en Oost

In het kader van samenwerking hebben we besloten tot een tweede gezamenlijke avond per seizoen. En dat was afgelopen woensdag in Cultura. De Serre leek op een techniek lokaal met plaats voor ruim 60 vrouwen. Dorpsgenoot Siem Dijkman had aangeboden een techniek avond bij ons te verzorgen. Hè, techniek? Hoe dan? En dat met zoveel vrouwen?

Siem legt uit dat hij 40 jaar in de meet- en regeltechniek heeft gewerkt. In binnen – en buitenland, tot Korea aan toe. In de jaren vijftig kwam hij in aanraking met het boekje “Ha fijn, proeven”. Geschreven door meester Feike de Boer, hoofd van de Abr. Kuijperschool. Eenvoudige techniek die hij o.a. na zijn pensionering, goed kan gebruiken als techniekcoach op basisscholen waaronder de Piramide.

Siem heeft al heel wat voor ons klaar gezet op de tafels. Waaronder bv. 2 glazen water, half gevuld en in 1 een pingpong balletje. Het balletje zoekt altijd de wand van het glas op. Nu leggen we hem in het andere glas en vullen dit tot dik aan de rand, kop er op. Dan gaat het balletje alleen maar in het midden drijven (oppervlakte spanning.) Leuk om te doen met eigen kinderen. Als je het balletje boven een aangezette föhn houdt dan tolt hij in de rondte op de luchtstroom.

Twee lege blikjes een centimeter naast elkaar neer leggen. Dan met een rietje er tussendoor blazen. Zie wat er gebeurt!. Door verandering van luchtstromen rollen ze naar elkaar toe. We werken met een fles, ballon met bakpoeder en laten een waxinelichtje uitgaan. Een CO2 opwekking zou dit in de volksmond zijn. We gaan met een batterij, electro draadjes, een spoel met koperdraad ,een magneet maken. En ja hoor, na enig oefenen hoe een en ander aan elkaar moet, lukt het ons de spijkers aan de magneet te krijgen.

We krijgen het er warm van en in de pauze eten we smakelijk onze donut op bij de koffie of iets anders. Hierna volgen nog wat meer proefjes, uitleg hoe een en ander kan werken.

Tegen tienen bedanken we Siem voor zijn leuke, inspirerende bijdrage aan een zeer geslaagde, soms hilarische avond.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen