woensdag 22 mei 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Andijk West Vrouwenhart

Het vrouwenhart staat centraal deze avond. Alhoewel we eerst met gebak beginnen omdat lid Aagje Bom 60 jaar getrouwd is met Gerrit en een sauzijzenbroodje in de pauze van 2 lustrum jarige leden. In principe te veel van het goede, maar dat moet kunnen als je er verder maar een beetje om denkt, zoals dat op de avond regelmatig aangestipt wordt. We weten allemaal dat “te” niet goed voor ons is en er overlijdt gemiddeld 1 op de 4 ( 56 per dag) vrouwen aan hart en vaat ziekten. Veel klachten worden niet onderkend door de huisarts, omdat ze ook lijken op griep en / of overgang. Daarom is er nog veel studie nodig naar de verandering in hormonen bij de vrouwen, zodat er voor deskundigen en ook de vrouw zelf betere richtlijnen komen.

Nu is het nog zo, dat veel vrouwen er geen weet van hebben dat we andere klachten hebben dan mannen. Daar zijn de klachten vaak pijn op de borst, uitstraling naar de linker arm. Wij vrouwen hebben het vaker in de rug, nek en schouders, pijnlijke benen. Ja, hoe vaag klinkt dat. Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap, gewicht en een hoger cholesterol na de overgang kunnen mee helpen bij het ontstaan van hart problemen.

Maar soms is het ook een erfelijke kwestie. Bij de mannen slibben vaak de 3 kransslagaders (grote vaten) dicht. Bij vrouwen de kleinere vaten. Een hoge bloeddruk, die je meestal zelf niet in de gaten hebt, beschadigt de vaat wanden, met alle gevolgen van dien. Onze hormonale huishouding beschermt ons vaak lang, terwijl een infarct bij mannen al tussen de 20 en 60 jaar kan voorkomen. Een TIA is vaak al weer over na ca. 12 uur en lost vanzelf op. Bij een infarct (ca. 80 %) heb je een afsluiting en dan hebben we ook nog een hersenbloeding (ca. 20 %). Bij beide moet je medicijnen gebruiken. Hartfalen is weer een andere aandoening en die heb je ook weer in 4 staffels. Ook weten we dat vet rond de inwendige organen (overgewicht) gevaarlijk kan zijn. Fiets testen zijn gebaseerd op het mannelijk lichaam en nog te kort op het vrouwenlichaam. Zo ook de medicijnen die voorgeschreven worden. De onderzoekers denken dat ze in 2040 ook de vrouw in kaart gebracht hebben met alle ins en outs. Ja dat duurt nog even.

In de pauze wordt hier en daar de Body Mass Index getest en kunnen we folders inzien of meenemen. Zo heeft de hartstichting bij monde van mevrouw Shanaz Imambaks ons en misschien ook U weer wat wijzer gemaakt. Alles verwoorden in een klein verhaal kan niet, maar eens een kijkje nemen op een van onze avonden kan wel. 16 Mei gaan we met “kleding door de eeuwen heen.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen