zaterdag 20 april 2024
spot_img

Vrouwen van Nu Oost en West

Eens per jaar maken de Vrouwen van Nu afd Andijk-Oost en West een gezamenlijk uitstapje. Dat was het geval op dinsdag 1 oktober. Met 48 vrouwen in de bus reden we naar Almere, naar de Yakult-fabriek. We werden ontvangen met koffie en een koekje. Eerst kregen we een film over het ontstaan van Yakult en over het productieproces.

6,5 miljard bacteriën
In Japan begon dr. Minoru Shirota aan een studie geneeskunde en zijn wetenschappelijk onderzoek richtte hij op het vinden van een melkzuurbacterie die de darmen levend konden bereiken. Jaren later mocht hij deze bacterie naar zichzelf vernoemen: Lactobaccilles Casei Shirota. Deze werd verwerkt in een voedingsmiddel bestaande uit water, magere melk, glucose, fructose stroop suiker, maltodestrine, en aroma’s. Yakult was geboren. Elk flesje bevat minimaal 6.5 miljard bacteriën welke onmisbaar zijn voor ons lichaam.

Inmiddels zijn er drie soorten Yakult: Original, Light (minder suiker) en Plus (vezels en vitamine C toegevoegd). Het is in 38 landen verkrijgbaar en wordt gebruikt door meer dan 39 miljoen mensen. Het productieproces vindt plaats onder strenge regels o.a. wat hygiëne betreft. Ook de flesjes worden in dezelfdefabriek gemaakt. Er is voor Almere gekozen omdat er meer Japanse bedrijven zijn gevestigd en omdat de hardheid van het water heel laag is, hetgeen energiekosten bespaart. We kregen een flesje Yakult om te proeven en mochten daarna vanaf de balustrade achter glazen wanden de fabriekbekijken. Heel interessant. Voor we  de bus weer instapten kregen we allemaal een koeltasje met drie verpakkingenYakult.

We reden naar Lelystad, het Batavia museum, waar we een prachtig borduurwerk bezichtigden. Dit borduurwerk van 60 meter lang bevat historische scenes uit de geschiedenis van de Zuiderzee. Zo zagen wede IJstijd, de Batavieren, de moord op Floris de vijfde, de VOC schepen, de inpoldering van diverse wateren en ook deProefpolder van Andijk kwam voorbij. Dit werkstuk is gemaakt door 25 vrouwen uit Biddinghuizen, die hierover 14 jaarhebben gedaan en er 40000 uren zoek-ontwerp-borduren aan hebben besteed. Door mooi kleurgebruik is een geweldig werkstukontstaan. (Kijk eens op de website van dit Bataviamuseum). Na nog een kopje koffie reden we terug naar Andijk, waar we in Dorpshuis Centrum een lekker diner kregen. Zo kwam er een eind aan een gezellige, leerzame middag/avond.
Reiscommissies bedankt. GDD

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen