donderdag 13 juni 2024
spot_img

VVD Medemblik. In gesprek met Bas de Wit en Andrea van Langen

Bas
Hij deed het Gymnasium aan het Martinuscollege in Grootebroek en zelfs toen al was Bas bezig met ‘politieke vraagstukken’. “Ik was die jongen die tijdens de maatschappijleerlessen hardop de vraag stelde waarom de Staat de ABN-AMRO overeind hielp en de DSB bank om liet vallen,” lacht hij.
Een opleiding Economie aan de VU van Amsterdam was voor hem een logisch vervolg.

Andrea
Zij deed Atheneum, toen nog op het Marcus College. Ze studeerde Economie aan de UvA in Amsterdam, belandde in Andijk middenin de discussie over een asielzoekerscentrum en werd lid van de VVD. “Ik vond dat er veel gepraat werd over zaken als ondernemerschap, jeugdzorg, leerlingenvervoer en scholen door mensen die zelf al lang uit de kinderen waren en besloot tijd vrij te maken voor de politiek.”

Iets voor volwassenen
Andrea van Langen en Bas de Wit zijn respectievelijk wethouder gemeente Medemblik en Statenlid provincie Noord-Holland. Bas: “Zelf heb ik altijd gevonden dat politiek iets voor volwassenen was. Op mijn 18e verjaardag heb ik mij aangemeld bij de VVD. Ik wilde me verbonden voelen, maar was nog niet erg actief. Als steunend lid kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan een debattraining. Dat was een mooie ervaring. Daaruit volgde een oproep, dat men nog bestuursleden zocht en zoals ik ben zei ik meteen ja en sprong in het diepe. Toen het VVD bestuur van 7 gemeenten in West-Friesland fuseerde, zag ik voor mezelf de rol van voorzitter wel als volgende stap. Inmiddels zit ik in de provincie als landbouwwoordvoerder, passend bij mijn achtergrond in het familiebedrijf in de tulpen. Uiteindelijk trekt de landelijke politiek mij ook, maar die kans moet je maar net krijgen.”

Verbeter de wereld
Andrea: “Je kunt wel commentaar hebben op hoe het gaat, maar ik kijk liever of ik zelf iets kan doen om dingen te veranderen. Zo ben ik de politiek ingerold en achtereenvolgens raadslid, fractievoorzitter, lid van Provinciale Staten en nu wethouder geworden. Ik vind het leuk om te zoeken naar mogelijkheden. Zo heb ik me als raadslid ingezet voor verruiming van de huisvestingsmogelijkheden voor arbeidsmigranten bij agrariërs en wil nu dat er meer woningen voor jong én oud gebouwd gaan worden.”

Verbinden en organiseren
Voor Bas is politiek een kans om zijn talenten in te zetten in het algemeen belang. “Ik kan genieten van presentaties geven, van mensen informeren. Ik ben een verteller en houdt van een goed debat.

Kritische vragen stellen of gesteld krijgen en elkaar dan proberen te vinden in oplossingen. Uiteindelijk zijn alle politici bezig iets voor elkaar te krijgen waarvan zij vinden dat dit belangrijk is voor een grote groep anderen. We zoeken niet allemaal hetzelfde, maar zoeken wel naar draagvlak en daadkracht om ons doel te bereiken. Daarvoor moet je met elkaar in gesprek blijven op basis van de juiste informatie.”

Samen beter maken
“Wij willen dingen beter maken, voor de hele regio. Dat stopt niet bij de gemeentegrenzen. Bas: “Dat is ook (één van de) redenen dat ik mij in navolging van Andrea kandidaat heb gesteld voor de Provincie. West-Friese Ondernemers denken niet tot aan de gemeentegrenzen, maar ver daarbuiten. Dan moeten we dat politiek ook goed regelen. In de gemeente zijn we afhankelijk van beslissingen die door de provincie of zelfs landelijk gemaakt zijn. Landelijk moeten we weer rekening houden met Europese afspraken. Op alle niveaus is het belangrijk om te begrijpen wat beslissingen in de praktijk betekenen.”

Politieke besluiten hebben (vaak verstrekkende) gevolgen voor iedereen in de gemeente. Daarom is het belangrijk uw stem te laten horen en te weten wie uw stem verdient!

De mensen van de (gemeente)politiek, wie zijn dat eigenlijk?
Wat drijft ze en wat willen ze bereiken.
De komende periode komen de columnisten namens
Groenlinks, VVD, ChristenUnie en BAMM aan het woord.

Wilt u inhoudelijk reageren, doe dit dan rechtstreeks aan de partij via:

andrea.vanlangen@medemblik.nl of witb@noord-holland.nl

Reacties worden niet geplaatst in de Andijker.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen