dinsdag 21 mei 2024
spot_img

Waarom de provinciale politiek? Omdat meer woningen nodig zijn

In 2018 besloot ik dat ik de provinciale politiek in wilde. Mensen vragen me soms: waarom de provincie? Dat had diverse redenen. Een daarvan was dat ik in gesprekken over de toekomst van Westfriesland te vaak hoorde dat wij wel willen, maar de provincie de rem erop houdt – bijvoorbeeld over woningbouw. En dat irriteerde mij. Want leg mij eens uit waarom op het platteland nauwelijks gebouwd mag worden, terwijl ook hier mensen steeds langer op wachtlijsten staan en een betaalbare starterswoning voor veel jongeren onbereikbaar is. Moeten al die mensen dan maar naar Zaandam of Amsterdam verhuizen? Dat lijkt me toch niet. Dan is er dus één prioriteit voor de politiek: zorgen dat er meer woningen komen, ook in dorpen als Abbekerk, Hoogkarspel en Andijk.

Nieuw provinciaal beleid: meer mogelijkheden voor woningbouw op het
platteland
En nu, 6 (!) jaar later, heeft de provincie een aanzienlijke verruiming aangekondigd voor de mogelijkheden voor woningbouw op het platteland. Dat nieuwe beleid houdt onder andere in dat in beschermde gebieden aan de randen van dorpen meer woningen gebouwd mogen worden (van 11 naar 25). Daardoor is niet alleen de impact van woningbouwplannen groter (14 meer woningen), maar is de kans dat bouwbedrijven daadwerkelijk investeren in dit soort plannen ook hoger (woningen maken kost nu eenmaal geld). Daarnaast is de provincie ook bereid om naar grootschalige woningbouwplannen te kijken op het platteland, waar dat nu vaak nog afgehouden wordt omwille van natuur- en landschappelijke overwegingen.

Aan de slag
Voor deze ruimere mogelijkheden heeft de VVD lang gestreden. Daarom is het mooi dat deze stap gezet is. Probleem opgelost? Nou, als nuchtere Westfries geldt voor mij wel: eerst zien, dan geloven. Natuurlijk is het goed dat het beleid op papier meer mogelijkheden biedt. De praktijk moet leren of deze aanpak ook daadwerkelijk werkt. Samen met mijn VVD-collega’s in de regio zal ik daarom in de gaten houden of woningbouwplannen in onze regio nu echt sneller van de grond komen. Dat is immers wat woningzoekenden van de politiek vragen: aan de slag.

Bas de Wit
Statenlid VVD

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen