dinsdag 16 april 2024
spot_img

Warmte en aandacht via een quilt

Anneke Visser komt uit Bovenkarspel en zingt samen met de uit Andijk afkomstige Vera Bakker bij het Enkhuizer Oratoriumkoor ‘Stem en Snaren’. Naast het samen zingen, is het vooral heel gezellig bij het koor. Mensen worden vrienden en delen lief en leed met elkaar.
Zo kwam het dat Anneke aan Vera vertelde dat zij troostdekens maakte. Dekentjes van ca. 60 x 60 centimeter, om weg te geven aan mensen die met het verlies van een jong kindje te maken krijgen. Vera vond het een prachtig initiatief. “Ik kan het je leren,” bood Anneke aan.

Prive coach
Vera had aan Anneke een hele goede privé coach. “Ook al had ik het nog nooit gedaan, Anneke gaf mij het vertrouwen dat ik het kon, gewoon door het te gaan doen. Er over praten is leuk, maar je handen moeten gewoon aan de slag.” Inmiddels zijn de troostdekens groter geworden en bedoeld voor een andere doelgroep, maar het idee er achter is gelijk gebleven. “De quilts maken we met liefde en geven we door zodat de ontvanger troost, warmte en aandacht ervaart in lastige tijden.”

AMC Amsterdam
Momenteel ligt er een flinke stapel quilts klaar om weggebracht te worden naar het AMC in Amsterdam. “Door corona mogen we ze nu tijdelijk niet heen brengen,” vertelt Anneke. “In het AMC deelt de verpleging de dekens uit aan patiëntjes die deze troost even echt nodig hebben.”

Unieke kunstwerken
Een deken met allemaal paarden aan de voorkant heeft een achterzijde gekregen met appels (want dat lusten paarden graag), een deken voor een echt meisje meisje is rozer dan roze geworden en voor een stoere bink is er ook een deken met ufo’s en ruimteschepen. Volwassenen houden meer van abstractere vormen of Chinese tekens, maar ook zij kruipen graag weg in een ‘poezendeken’. Elke quilt is uniek en de stoffen met zorg en aandacht bij elkaar gezocht.

Nooit te veel
Katoenen lappen hebben Vera en Anneke nooit te veel. “We zijn wel heel kritisch, maar denken vooral in mogelijkheden. Een dekbedhoes kan prima geschikt zijn, maar mag niet verwassen zijn. Ook kleine repen stof zijn welkom en worden verwerkt in kleinere blokpatronen. Zowel effen als bedrukte stoffen vinden hier hun weg. Gelukkig weet een aantal fanatieke thuisnaaisters ons te vinden en worden we af en toe verrast met een mooie lap overgebleven materiaal.”

Corona
In de afgelopen periode was het thuis bezig zijn met een creatieve hobby zoals quilten een mooie afleiding. “Gelukkig hadden we nog een flinke voorraad materiaal in huis, want onze vaste adressen -zoals Ivo Kleinvak op de markt in Stede Broec- waren een tijd niet bereikbaar voor ons handwerksters. We zijn blij dat het nu allemaal weer een ‘beetje normaler’ lijkt te worden.”

Goed materiaal
Een mooie quilt maak je met liefde en aandacht én met goed materiaal. De kwaliteit van het naaigaren is bijvoorbeeld uitermate belangrijk. “We maken ze met plezier, maar willen ook dat de ontvanger er erg lang plezier aan kan beleven.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen