maandag 24 juni 2024
spot_img

Wat doet een ceremonieelbegeleider bij afscheid

Graag leg ik uit wat mijn werk als ceremonieelbegeleider bij afscheid inhoudt.

Sinds 2013 ben ik trouwambtenaar en begeleid ik een huwelijksvoltrekking met mooie woorden en rituelen zoals bijvoorbeeld de ringwisseling. Zo ook begeleid ik een afscheidsdienst bij overlijden vanaf het begin tot het inzetten van het laatste lied bij de ‘laatste groet’. Ik werk daarbij nauw samen met de uitvaartbegeleider. Ook begeleid ik eventueel een passende ceremonie bij het graf op de begraafplaats.

Vooraf bepalen we samen met de betrokkenen de inhoud van de afscheidsdienst. Er is een duidelijke structuur van verleden – heden – toekomst. We delen herinneringen in woorden, zien foto’s voorbij komen en luisteren naar muziek.
Dan komen we op het moment van het definitieve afscheid en bereid ik de mensen voor op een toekomst zonder de overledene. Hier schrijf ik een overweging voor, waarbij ik mijn inspiratie zoveel mogelijk haal uit het leven de overledene door goede vragen te stellen aan de nabestaanden. Ik sluit af met een duidelijke boodschap. Regelmatig word ik vooraf al ingeschakeld en kan ik belangrijke levensvragen stellen aan de persoon zelf. Dit is heel mooi want dan kan ik rechtstreeks spreken vanuit, de dan overledene. Daarmee wordt het heel persoonlijk.

Een sterke afscheidsdienst heeft een goede op- en afbouw. We kijken of er geen verhalen twee keer verteld worden. We delen vooral de momenten zoals we iemand willen blijven herinneren en dat is veelal niet het laatste deel van een mensenleven. We leggen uit waarom we luisteren naar de gekozen muziek. Is het de tekst of betekenis van dit lied voor de overledene of juist de nabestaanden? Dit alles maakt dat je veel bewuster de afscheidsdienst beleefd.

Daarbij probeer ik een thema of symbool te betrekken bij de afscheidsdienst. Iets dat heel goed past bij de overledene. Dit wordt de drager van de afscheidsdienst, want alles wat we doen en zeggen kunnen we hiertoe leiden. Na afloop nemen we dit symbool of thema mee en heeft het waarde gekregen. Het staat symbool voor onze relatie tot de overledene en de boodschap die diegene voor ons achterlaat. Dit kan ons helpen tijdens de moeilijke tijd die we doormaken en zal ons richting geven tijdens de verdrietige momenten die nog gaan komen omdat het je kan helpen je dichtbij de overledene te voelen.

Tijdens de afscheidsweek en afscheidsdienst integreren we het verlies in ons leven en hiermee zetten we belangrijke eerste stappen in het rouwproces en de rouwtaken die we dienen te doorlopen.

Verder heb ik veel ervaring in het schrijven van levensverhalen, heb ik kennis over rouw en is mijn vakspecialisatie ‘rouw op de werkvloer’, waarbij ik bedrijven/werkgevers op weg help met een rouwende werknemer of als een werknemer komt te overlijden.

Met grote betrokkenheid begeleid ik families. Ik luister en geef ruimte voor ieders inbreng tijdens de week van afscheid nemen en tijdens de afscheidsdienst. Er is geen afscheidsdienst hetzelfde; steeds weer is het resultaat zeer persoonlijk en op maat gemaakt.
Wil je kennis met me maken? Neem dan contact met me op. Een eerste gesprek is gratis en geheel vrijblijvend. www.daphnescholtens.nl / info@daphnescholtens.nl / 06-23 30 38 82

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen